Geografisch thema

Gemeenteplein

ID
11390
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11390

Beschrijving

Geheel van straten en pleinen gelegen ten noorden van de kerk. Omvat samen met de Smallestokstraat en de Ernest Brengierstraat een gans complex van gemeentelijke diensten gegroepeerd rond grasvelden en plantsoenen. Recente aanleg ontstaan sedert het eind van de jaren 1960 toen de Markt (zie infra) door de verbreding en aanleg van de N357 geen ruimte voor markt, kermissen en andere activiteiten meer kon bieden. Langs de Tieltsteenweg verdwijnt in 1964 het ouderlingengesticht, waardoor de mogelijkheid ontstaat om op deze plaats, aansluitend op de open ruimte, ten noorden van de kerk een nieuw gemeentecentrum te realiseren.

Eerst krijgen het gemeentehuis, post en politie in 1958-1959 een nieuw onderkomen in de gebouwen palend aan de Markt. Witbeschilderde bakstenen gebouwen met historiserende inslag (aan Marktzijde) en modernere vleugel aan het Gemeenteplein. In 1980 volgen het sportcentrum met voetbalvelden en kinderopvang "De Mandelmeersen", in 1990 het ontmoetingscentrum "Mandelroos" en in 2002 de gemeentelijke openbare bibliotheek "'t Kraaiennest". Aan de ingang van de bibliotheek staat een beeld van Don Quichote, samengesteld uit metaal en gerecupereerde metalen voorwerpen. De gemeente houdt er op vrijdag de marktdag. Het gemeentehuis herbergt een van de grootste kolonies zwaluwen, een beschermde diersoort, uit de streek.

  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 119.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/11390 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.