Guido Gezellestraat

Beschrijving

Korte, rechte verbinding tussen de Wielsbeke- en de Kalbergstraat. Op een figuratieve kaart van 1639 staat het toen nog onbebouwde straatje tegenover het nu verdwenen "Goed te Calonne" (zie Calonnestraat). Het maakt eeuwenlang deel uit van de Kalberg- en Drogenbroodstraat (nu Kerkstraat). Rond 1900 is er sprake van de "Kwaedestraat". De huidige naam, vanaf de jaren 1950 gegeven als eerbetoon aan de priester-dichter Guido Gezelle (1830-1899), heeft historisch niets met de gemeente te maken. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is nog geen bebouwing te zien, wel op het primitief kadasterplan (circa 1830) op de hoeken met de Kalbergstraat en de Wielsbekestraat.

Woonstraat met aaneengesloten bebouwing, hoofdzakelijk daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Er bevonden zich eertijds een brouwerij  "De Fontein" (in 1838 opgericht door Eduard Vermeulen en vanaf 1890 in handen van Emiel Lambrecht) en twee cafés "Het Damberd" en "Groeninge". De oudste huizen gaan terug tot de eerste helft van de 19de eeuw (zie nummers 26-30), oorspronkelijk lage huizen die in de loop van de 20ste eeuw werden verhoogd en aangepast. In de gecementeerde gevel van nummer 26 zijn enkel op de verdieping de oorspronkelijke vensters met omlijstingen en versierde sluitstenen bewaard. Nummer 32 maakte, zie een oude foto, deel uit van een groter huis tot aan de hoek met de Kalbergstraat. Waarschijnlijk hoort het bijgebouw in de tuin van nummer 34 oorspronkelijk bij nummer 32. Het huis is nu gehalveerd en krijgt wellicht in het eerste kwart van de 20ste eeuw een nieuwe gevel. Nummer 17 (eerste kwart 20ste eeuw) heeft een historiserende gevel in rode baksteen, verlevendigd met gele baksteen voor de doorlopende banden en huismerk boven de deur.

• Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 403: Figuratieve kaart van de Mandel van aan de Kalbergmolen tot Ingelmunster, in Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende depententien..., 1639.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 120.
  • FOTO- EN DIACLUB, Terugblik op Oostrozebeke. Deel 2, s.l., 1993, p. 32.
  • MAES P., Brouwerijen in Oostrozebeke in de 19de en 20ste eeuw, in De Leiegouw, jg. 30, 1988, p. 259.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien