Halfweghuisstraat

Beschrijving

Rechte, doodlopende zijstraat van de Kalbergstraat. Vanaf 1982 maakt ook de kronkelende weg tussen de woonpaviljoentjes van het rust- en verzorgingstehuis "Rozenberg" (zie Kalbergstraat nummer 92) deel uit van de straat. De naam verwijst naar het zogenaamde "Halfweghuis" (zie Kalbergstraat nummer 79) tussen 1899 en 1925 café, bakkerij en kruidenierswinkel en gelegen halfweg de Kalberg en de dorpskern van Oostrozebeke.

Recent aangelegde straat, de oostkant bakent het domein "Rozenberg" af. Nummers 43-45 zijn twee in elkaars verlengde en dwars geplaatste woningen. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) staat hier een klein volume (aan de straatkant) getekend dat volgens een mutatieschets van het kadaster circa 1855 wordt verlengd, zie huidig.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1871/3, 1874/6.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 120.