Ingelmunstersteenweg

Beschrijving

Drukke gewestweg die samen met de Hoogstraat, Markt en Wielsbekestraat deel uitmaakt van de N357. Deze snijdt de dorpskern van Oostrozebeke van oost naar west doormidden. De straat volgt hoofdzakelijk het oude tracé van de weg tussen Izegem en Gent, in 1643 vermeldt als "straete naer Ingelmunstre, herstraete van Ghendt naer Iseghem", in de tweede helft van de 18de eeuw als "Yperstraete" en in 1845 als "Hoog Straet". De aanleg van de straat dateert van 1850-1851 met een nieuw gedeelte vanaf de Wantestraat.

Belangrijke verkeersader die onder meer Ingelmunster met Waregem verbindt. Dominerende aanwezigheid van kleine tot grote bedrijven, onder meer industrieën en distributiebedrijven. Enkele oude fabriekssites (onder meer zie nummer 169) zijn nu verlaten. Daarnaast ook woonfunctie, gekarakteriseerd door huizenblokken of koppelwoningen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Doorgaans huizen van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak meestal met voortuintjes, al dan niet verhard. De roodbakstenen gevels worden dikwijls verlevendigd met witte of gele baksteen voor de doorlopende banden en ontlastingsbogen. Verderop in de straat hoofdzakelijk vrijstaande bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Het straatbeeld wordt voorts bepaald door een grote aanwezigheid van voormalige vlasschuren annex woonhuis, hoofdzakelijk uit het interbellum (zie nummers 53-55 en nummer 113 van circa 1929). De schuren met opgehangen schuifpoort en gevelkapelletje wijzen op het vroegere belang van de vlasindustrie in de streek. Het verlaten fabrieksgebouw (nummer 169) is volgens het kadaster ca. 1948 opgericht als maalderij en werd circa 1960 aanzienlijk uitgebreid.

Belangrijke aanwezigheid van enkele grote bedrijven. Op het bedrijventerrein tussen de Ingelmunstersteenweg-Wantestraat, de verlaten spoorlijn Ingelmunster-Anzegem en het kanaal Roeselare-Leie ligt het houtspaanderbedrijf Spano (nummer 229), opgericht in 1963 en heden uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven in België. Het bedrijf is nog steeds in uitbreiding wat in de toekomst een belangrijke impact zal hebben op de directe omgeving. Aan de overkant van de straat ligt Orotex (nr. 162), opgericht in 1978 en producent van allerlei vloerbedekkingen (kurk, linoleum, rubber, vast tapijt, laminaat).

Op de hoek met de Nieuwstraat, aan het begin van de Ingelmunstersteenweg, stond de "Roosbek meulen", "Roosbekemeulen" of "Roosebeke Meulen" zoals aangeduid op figuratieve kaarten van 1639, van 1689 met eigendommen van het "Goed en de Heerlijkheid te Nieuwenhove" en op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Vandermaelenkaart (circa 1850) aangeduid als "Vangart molen" verwijzend naar de toenmalige pachter Vangaver. Circa 1850 wordt bij het aanleggen van de weg de molen verplaatst naar de overzijde van de weg ongeveer ter hoogte van de roterij (zie Hoogstraat nummer 114). De molen verdwijnt tijdens de Eerste Wereldoorlog vanwege het vliegverkeer op het naast gelegen vliegveld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1929/49, 1929/64, 1948/40, 1960/75.
  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 403: Figuratieve kaart van de Mandel van aan de Kalbergmolen tot Ingelmunster, in Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende depententien..., 1639.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en Plannen, nr. 541: Figuratieve kaart van de heerlijkheid en tienden van Nieuwenhove te Oostrozebeke, 1698.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 121.
  • FOTO- EN DIAKLUB, Terugblik op Oostrozebeke, Oostrozebeke, 1985, p. 35.