Geografisch thema

Kallemoeistraat

ID: 11400   URI: https://id.erfgoed.net/themas/11400

Beschrijving

Bochtige weg tussen de Meulebekesteenweg en de Tieltsteenweg. Was vroeger een geheel met de Vlasstraat en wordt als dusdanig op de Atlas der Buurtwegen (1845) vermeld als "Kallemoeyeweg". Vanaf 1960 worden beide straatdelen opgesplitst. Vlak bij de Tieltsteenweg kruist de straat de Kallemoeibeek.
De naam (zie ook kol of kolle te verklaren als toverheks) houdt verband met de z.g. Kalle-met-den-Haak, een watergeest die zich ophoudt in de Mandel en Mandelputten en kinderen angst moet aanjagen. Dat de naam verwijst naar ene Katelijne is weinig waarschijnlijk. Een derde interpretatie behelst een kalmoes etende waternimf of heksenmeesteres.

Van oudsher een landelijke weg met verspreide hoevebouw. Nr. 7 gaat volgens kadastergegevens terug tot ca. 1834 wanneer een nieuw woonhuis het oude vervangt, ca. 1884 heropbouw van de landgebouwen en oprichten van een bakhuis. Het woonhuis is heden ingrijpend gerenoveerd. Het erf is toegankelijk via een ijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers, links met Mariakapelletje, en via een tweede gekasseide erfoprit vanaf de Vinkstraat.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1849/30, 1884/18.
CLAERHOUT J., Oostrozebeekse sagen en legenden, in Cronycke van die Rooselaer & De Ginsteblomme, nr. 73, 2004, p. 10.
DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 122.


Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning