Kerkstraat

Beschrijving

Korte straat tussen de Markt en de Tieltsteenweg, wordt in noordoostelijke richting verder gezet als Kalbergstraat, waar ze ooit deel van uitmaakte. In 1642-1643 is er sprake van "den kerckwech" (niet te verwarren met "t'kercke straetken" (1642) ten oosten van de kerk). Vanaf het begin van de 18de maar misschien al in de 17de eeuw en tot 1960 Drogenbroodstraat genoemd. In 1907 verbreden en kasseien van de straat.

Winkel- en woonstraat in het centrum van Oostrozebeke hoewel de functie als winkel- en handelsstraat sedert circa 1990 door de Wielsbekestraat (zie infra) is overgenomen. Aaneengesloten bebouwing opklimmend tot het begin van de 19de eeuw, onder meer zie de lage huizen nummers 28-30. Slechts enkele van de oorspronkelijke gevels zijn nog (gedeeltelijk) overgebleven. Vaak is de begane grond aangepast ten behoeve van de handelsfunctie. Van nummer 22, op de hoek met de Enamestraat, en wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw is enkel de bepleisterde bovenbouw met de oorspronkelijke vensteropeningen bewaard. Nummers 24-26 gaan volgens het kadaster in oorsprong terug tot circa 1835, echter met gevels met boogfries en tandlijsten, vermoedelijk aangepast circa 1926, nummer 26 heeft nog een gaaf bewaarde winkelpui. Uit het interbellum resteren nog enkele gevels met historiserende inslag onder meer nummers 1 en 21. De gevels van nummers 3 en 36 ondergaan de invloed van het modernisme. Daarnaast vervangen in de tweede helft van de 20ste eeuw appartementsgebouwen een aantal huizen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1836/29, 1926/205-207.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 123, 133.
  • MAES P., Het Gemeentebeleid te Oostrozebeke van 1800 tot 1940. Deel I: van 1800 tot 1914, in De Roede van Tielt, jg. 17, 1986, p. 113.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien