Kruisstraat

Beschrijving

Verbindt in een bocht van 90° de Gentstraat met de Wakkensteenweg en heeft een drietal doodlopende aftakkingen. De straat ligt in de noordhoek van het gehucht de Ginste. De naam verwijst naar de aanwezigheid van het zogenaamde "Callenskruis". Verschillende benamingen worden in de loop van de geschiedenis gebruikt om de straat of bepaalde onderdelen ervan aan te duiden ("Waterstraet", "Marialoopstraet", "Sinte Amandsstraetjen"). Het rechte stuk vanaf de Gentstraat verder lopend in de Beukstraat heet in 1772 "Groenstraetjen" en ook "straete leedende naer den abeelboom". Uit een figuratieve kaart uit 1806 door P. Lemaieur blijkt dat één van de doodlopende aftakkingen vroeger doorliep tot aan de steenweg tussen Tielt en Wakken. Deze aftakking wordt aangeduid als "den ouden wackenschen wegh" en maakt dus deel uit van de gangbare weg naar Wakken of Tielt vóór de aanleg van de steenweg.

De huidige naam komt in voege kort na de Tweede Wereldoorlog en wordt in 1960 officieel.
Van oudsher een landelijke straat met verspreide bewoning zoals te zien op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het einde van de 18de eeuw kent het gehucht de Ginste een belangrijke toename van boerderijen zo ook langs de Kruisstraat.

Het landelijke karakter is grotendeels bewaard gebleven. De oudste bebouwing kan in kern opklimmen tot de 18de eeuw, de meeste hoeves (nummers 7, 9) of boerenarbeiderswoningen echter worden in de loop van de 20ste eeuw aangepast. De hoeve nummer 22 zogenaamd "DE CRUYSPUT" zie houten bord, toegankelijk via een lange grinten oprit, wordt in de volksmond ook Krieschput genoemd. Het woonhuis met vernieuwde gevel dateert volgens een datumsteen van "1870". Ook de bijgebouwen zijn recent vernieuwd.

Twee roterijen uit de jaren 1940 wijzen op het belang van de voormalige vlasbouw.

• Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en plannen, nr. 542: Figuratieve kaart van een hoeve en afhankelijkheden, gelegen te Oostrozebeke, 1806.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 124.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien