Geografisch thema

Leegstraat

ID
11404
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11404

Beschrijving

Lange, licht bochtige en doodlopende weg vertrekkende vanaf de Hoogstraat. Vrij recente naam, gegeven bij het opmaken van de Atlas der Buurtwegen (1845) waarschijnlijk als tegenhanger van de nabijgelegen Hoogstraat. In 1642 was dit de "straete van Roosbeke naer Nieuwenhove" of in 1643 "straete van Nieuwenhove", i.e. de belangrijke heerlijkheid Nieuwenhove, (zie nummer 195). Vóór de aanleg van het kanaal van Roeselare naar de Leie in 1863-1871 leidde de weg naar het verafgelegen gehucht Otteca  in het zuidwesten van Oostrozebeke. Op de Ferrariskaart (1770-1778) getekend als een dreef met nagenoeg geen bewoning, ook op de Atlas der Buurtwegen is deze nog schaars.

Oudste bebouwing opklimmend tot de 18de eeuw, zie het bewaarde neerhof van de heerlijkheid Nieuwenhove (nummer 195). Woonstraat met hoofdzakelijk vrijstaande of halfvrijstaande huizen. Enkele gaan terug tot de 19de of begin 20ste eeuw (zie nummers 30-32, 38-40, 180-182), voorts overwegend huizen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

De straat geeft uit op het bedrijventerrein van de multinational Spano. Het bedrijf, opgericht in 1963, produceert houtspaanderplaten, een industrie representatief voor de Leie- en de Mandelstreek, want ontstaan op basis van restproducten van de vroegere vlasnijverheid. Dominerende aanwezigheid van fabrieksgebouwen gelegen in een driehoek tussen het kanaal, de Ingelmunstersteenweg-Wantestraat en aan de oostkant afgebakend door landbouwgebied met het zogenaamde "Goet van Nieuwenhove".

 • DELANGE M., De roede van Tielt. Als straten gaan…praten, 2005, p. 124.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve De veertienhonderd

 • Omvat
  Neerhof Goet van Nieuwenhove

 • Omvat
  Onze-Lieve-Vrouwekapel

 • Omvat
  Vrije Evangelische Kerk

 • Is deel van
  Oostrozebeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leegstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11404 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.