Lijsterstraat

Beschrijving

Rechte weg tussen de Boomgaardstraat en de Gentstraat op het gehucht de Ginste. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) gedeeltelijk als dreef getekend. Vroeger maakte de weg, samen met de Berkstraat en de Beukstraat deel uit van de verbindingsweg tussen Sint-Baafs-Vijve en Tielt. In 1642 is er sprake van de "straete vande vijf eecken naer Thielt, straete commende van Thielt buyten ende loopende naer de nieuwe brugghe" of kort "de vyf eecke straete". Deze hoeve, zogenaamd de Vijf Eiken op de hoek met de Berk- en Boomgaardstraat, bestaat zeker al in de 16de eeuw, zie documenten uit 1571 en 1577. Tot 1960 "Tielt-Sint-Baafsstraat" genoemd.

Ten westen van de weg bevindt zich het hoogste punt van Oostrozebeke (31,25 meter) indertijd gebruikt als molenberg met de molen op de Ferrariskaart beschreven als "den Borgh meulen". Op het primitief kadasterplan (circa 1830) afgebeeld als windoliemolen, op de Atlas der Buurtwegen (1845) als "Moulin Ginste Stampkot" en op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Stampkotmolen". Er liep een voetweg langs de molensite van west naar oost. De molen is zeker al afgebroken vóór 1910, zie herziene kaart van het Militair Cartografisch Instituut.

Landelijke straat met weinig bewoning. De verspreide hoevebouw gaat grotendeels terug op de situatie zoals te zien op de Ferrariskaart maar weinig of geen oude gebouwen zijn bewaard gebleven.

• Cartografisch Instituut (Militaire stafkaart, 1862, herzien in 1884 en 1910).
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 124, 132.