Limnanderstraat

Beschrijving

Korte, rechte straat tussen de Halewijnstraat en de Gaverstraat. Maakt deel uit van de sociale woonwijk de "Gavers", aangevat in de jaren 1960.

Jeroom Sebastiaan Limnander, heer van Zulte, wordt in 1727 eigenaar van de heerlijkheid Nieuwenhove (zie Leegstraat nummer 195). Tot aan de Franse Revolutie beheren nog drie generaties van de familie het goed, maar zijn geen dorpsheer van Oostrozebeke. Na de Franse Revolutie kan de familie grotendeels haar bezittingen behouden. In 1816 noemt een tak van de familie zich Limnander de Nieuwenhove. Hun familiewapen wordt vanaf 1963 als gemeentewapen gebruikt.

• DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 124.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien