Markt

Beschrijving

Hoofdstraat in de dorpskern van Oostrozebeke die de kerk aan vier zijden volledig omsluit. Ten zuiden van de kerk verbindt de Markt de Wielsbekestraat met de Hoogstraat en vormt hier samen met de Ingelmunstersteenweg de drukke gewestweg N357. Deze weg snijdt de dorpskern van west naar oost doormidden en verbindt Ingelmunster met Waregem. De Markt maakt ter hoogte van de Stationsstraat een bocht van 90° aansluitend met de Kerkstraat en een tweede bocht richting Wielsbekestraat.

De Markt is sedert de aanleg van de N357, eind jaren 1960, ingrijpend veranderd. Vroeger als "Marktplaats" of "Plaats" aangeduid. Het straatdeel ten oosten van de kerk wordt in 1642 "straetken lancxt het kerckhof" genoemd, terwijl het noordelijke deel met de pastorie ook als "Oude Kerkstraat" wordt aangeduid.

Voorheen had de Markt (nu de N357) palend aan kerk en kerkhof de allure van een plein. Op de Ferrariskaart (1770-1778) getekend met gesloten bebouwing. Oude foto’s tonen aaneengesloten huizenrijen met lijstgevels uit de 19de en begin 20ste eeuw. Het is de locatie van het gemeentehuis zogenaamd "Den Hert", meerdere cafés en woonhuizen van enkele notabelen. Traditioneel vindt hier de wekelijks markt plaats, eerst op woensdag en sedert 1807 op vrijdag. In 1885 wordt de begraafplaats bij de kerk overgeplaatst naar de Kalbergstraat. De oude Sint-Amanduskerk brandt in 1935 af, ze wordt in 1936 volledig, in een eigentijdse stijl, heropgebouwd.

In de loop van de 20ste eeuw, en in versneld tempo in de tweede helft ervan, worden de meeste huizen vervangen door nieuwbouw en appartementen. Door de verbreding en aanleg van de N357 in de jaren 1960 verdwijnt het oude gemeentehuis en café "Den Hert" (tijdens het ancien régime locatie van de vierschaar) die de oostzijde van het marktplein tot dan visueel afsluit. "Den Hert" is behalve als gemeentehuis ook een tijd in gebruik als vredegerecht en dient als verblijfplaats voor Duitse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In 1994 wordt de nieuwe aanleg van de dorpskern ingehuldigd zie een balkvormige, marmeren gedenksteen opgesteld ten noordwesten van de kerk met opschrift "OFFICIELE INHULDIGING VERNIEUWDE DORSKERN / 23 SEPTEMBER 1994" en aan de zijkant de namen van de uitvoerders. Ten noorden van de kerk staat op een verhoog een arduinen vaas op dito sokkel, beiden versierd met in de steen gehouwen florale motieven. De bestrating bestaat uit klinkers. Aansluitend pleintje, beplant met een rij jonge, opgaande linden en leilinden, met gebouwen van post en politie horend bij het Gemeenteplein.

Het pleinkarakter van de vroegere Markt (ten zuiden van de kerk) is heden totaal verdwenen en heeft nu de functie van drukke verkeersader. Het gemeentehuis en marktplaats, horend bij de dorpskern, zijn verlegd naar het huidige Gemeenteplein ten noorden van de kerk.

Woon- en winkelstraat waarvan de oudste bebouwing in kern teruggaat tot de 19de eeuw. Meestal is de begane grond recent aangepast. Nummers 22-23 is een markant winkelhuis uit de jaren 1950 met op de verdieping verzorgd schrijnwerk met gesculpteerde, florale motieven.

• CLUYSE J., DEMEDTS L., Remi Vanacker Van de Zilverberg naar de Kalberg, 1987, Tielt, p. 127.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 125.
  • FOTO- EN DIACLUB, Terugblik op Oostrozebeke. Deel 2, s.l., 1993, p. 10-15.
  • FOTO- EN DIAKLUB, Terugblik op Oostrozebeke, Oostrozebeke, 1985, p. 27-29.
  • ZWAENEPOEL A., Inventarisatie van traditionele bomenrijen als leidraad voor natuur- en landschapsbehoud en –herstel in West-Vlaanderen, Wvi, in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, 2005, p. 120.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien