Meulebekesteenweg

Beschrijving

Onderdeel van de weg die de dorpskernen van Oostrozebeke en Meulebeke verbindt. Loopt vanaf de Hoogstraat in een knik (met afsplitsing aan de westkant) en wordt op het grondgebied Meulebeke verder gezet als Oostrozebekestraat. Aangelegd in 1864-1871 als rechtstreekse verbinding naar Meulebeke ter vervanging van de oude landwegen ("Winkelstraetje", Vinkstraat, Overmandelstraat en Sint-Amandsstraat). De straat werd vroeger ook nog vermeld als "Nieuwe Steenweg" of "Meulebekestraat". Het eerste deel tot aan de Mandel volgt het tracé van "de dreve van(den) selv(en) goede ten Dale" zoals genoteerd in 1643, pachthoeve van de abdij van Ename. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat langs de dreef de historische pachthoeve "Ten Daele" (zie nummer 15) getekend met aan de overkant een oude, omwalde motte met moestuin. De site staat ook afgebeeld op de Vandermaelenkaart (circa 1850).

Woonstraat met recente bebouwing (meestal vrijstaand of halfvrijstaand) in de dorpskern met onmiddellijk aansluitend de brede Mandelvallei getypeerd door natte graslanden. Voorbij de Mandel verspreide, meestal landelijke bewoning. Oudste bebouwing gaat zeker terug tot de 18de eeuw zie nummer 15. De hoeve nummer 23, gelegen in de hoek van de afsplitsing, staat er al vóór 1830 (zie primitief kadasterplan circa 1830). Volgens het kadaster wordt het huis, oorspronkelijk bestaande uit drie wooneenheden, geleidelijk tot één woning teruggebracht (tussen circa 1904 en 1932) en dan circa 1953 uitgebreid en opgesplitst. Het huidige woonhuis bewaart vlechtingen in de rechterzijgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1904/9, 1943/52, 1953/33.
  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 403: Figuratieve kaart van de Mandel van aan de Kalbergmolen tot Ingelmunster, in Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende depententien..., 1639.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 126.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien