Mezestraat

Beschrijving

Korte, doodlopende zijstraat van de Kalbergstraat. Woonstraat, het einde van de straat biedt uitzicht op de Mandelvallei. Nieuwe, niet historische naam gegeven in 1960.

Op de Atlas der Buurtwegen (1845) staat op de plaats van nr. 14 een klein volume getekend, de huidige woning zou volgens het kadaster teruggaan tot circa 1873. Circa 1948 wordt het eigendom verdeeld onder twee vlasarbeiders en als twee woningen ingericht. Nog in hetzelfde jaar wordt een weverij opgericht in het dwarse volume. Volledige herbouw van het rechtse deel circa 1953.

Nummers 6-10 vormen een geheel van een alleenstaande (nummer 6) en een koppelwoning (nummers 8-10), volgens het kadaster gebouwd circa 1953. Lage, roodbakstenen woningen onder zadeldaken (mechanische pannen) en oplopende erkers onder steekkappen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1873/4, 1948/15, 1953/43.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 126