Nieuwstraat

Beschrijving

Relatief rechte verbindingsweg tussen de Ingelmunstersteenweg en de Stationsstraat, gelegen aan de rand van de bebouwde kern. In 1642 vermeld als "strate van Oijghem", vermoedelijk deeluitmakend van een historisch tracé in de richting van Ooigem (te samen met de huidige Ter Priemsstraat?). Op de Atlas der Buurtwegen (1845) aangeduid als "Katteknockstraet". Zowel op de Atlas der Buurtwegen als op de Vandermaelenkaart (circa 1850) weergegeven met als enige bebouwing een molen op de hoek met de Ingelmunstersteenweg (zie Ingelmunstersteenweg) en een hoeve op de hoek met de Leegstraat (zie nummer 50), op de Atlas weergegeven met bijhorende kapel. De bebouwing op beide sites is in ieder geval te traceren tot 1639. De molen ("Roosbekmeulen") is reeds afgebeeld en op de hoek met de Leegstraat bevindt zich op dat ogenblik een bebouwd perceel, "de goutsmedt" geheten. De huidige naam komt pas voor vanaf 1960.

Woonstraat met enkele zijsprongen en bebouwing hoofdzakelijk uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Op de hoek met de Stationsstraat paalt het achterliggende bospark van domein "De Visscherie" (zie Stationsstraat nummer 18) aan de straat.

• Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 403: Figuratieve kaart van de Mandel van aan de Kalbergmolen tot Ingelmunster, in Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende depententien..., 1639.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 127.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien