Ooigemstraat

Beschrijving

Licht bochtige straat tussen de Ingelmunstersteenweg en de Stationsstraat, loopt in de richting van Ooigem. In de Atlas der Buurtwegen (1845) aangeduid als "Kruysstraet" en tot in de jaren 1960 ook nog vermeld als "Klein Ooigemstraat". In 1981 wordt ook het korte stukje tussen de Ingelmunstersteenweg en de Leegstraat bij de straat opgenomen.

Op de Vandermaelenkaart (circa 1850) bestaat het gedeelte tussen de Leegstraat en de Ter Priemstraat nog niet. Zie de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut wordt deze verbinding wellicht in de tweede helft van de 19de eeuw gerealiseerd.

De weg kruist ten noorden van de Ter Priemstraat de Hulstebeek, iets zuidelijker loopt de Ooigembeek. Dwars op de straat loopt ook het tracé van de oude spoorwegbedding van de voormalige spoorwegverbinding tussen Ingelmunster en Anzegem (zie Stationsstraat).

Woonstraat met behalve in de dorpskern verspreide en landelijke bebouwing. Oudste bewoning gaat zeker terug tot de 13de eeuw, zie aanwezigheid van het zogenaamde "Goed ter Priems" (nummer 8) en tijdens het ancien régime centrum van de heerlijkheid Priems. De hoeve "De witte put" (nummer 10) zie houten opschrift staat op de Vandermaelenkaart (circa 1850), de oorspronkelijke (19de-eeuwse?) bebouwing is bewaard maar zit verborgen achter een nieuw gevelparement.

• Cartografisch Instituut (Militaire stafkaart, 1862, herzien in 1884 en 1910).
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 127.