Palingstraat

Beschrijving

Bochtige weg met een verloop vanaf de Stationsstraat (vroeger vertrekkend vanaf het gehucht "Dryhoek") tot aan de grens met buurgemeente Wielsbeke waar de straat als Gaverstraat wordt verder gezet. In 1642 als "de straete gaende naer de Leye" genoemd. In 1645 wordt de naam "Palynckstrate" gebruikt voor het Wielsbeekse gedeelte van de straat en dit omwille van haar bochtige tracé. Twee hoeves, waarvan één nog bestaat (zie nummer 34), situeren zich aan de grens met Wielsbeke. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) komt de huidige naam Palingstraat voor, ook dan nog met schaarse bebouwing.

Volledig binnen de bebouwde kom gelegen en omgeven door nieuwbouwwijken. Voornamelijk recente bebouwing. Oudste bebouwing bestaat uit de hoeve aan de grens met Wielsbeke (zie nummer 34). Verder twee koppelwoningen in spiegelbeeld, gebouwd tijdens het interbellum (nummers 9-11 en nummers 17-19), waarvan nummer 9 relatief goed bewaard met gebruik van witte baksteen ter verlevendiging van de gevel. Achterin gelegen vlasloods horend bij nummer 11 wijst op industriële activiteit.

• Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 515: Figuratieve kaart van het district genaamd Pudenbrouck in Anderen rentebouck vande voorseide heerlichede van Vyvainsche inde prochie van Roosebeke onder het district ghenaempt Pudenbrouck, 1642.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 128.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien