Papegaaistraat

Beschrijving

Kronkelende straat, vertrekt vanaf de Kalbergstraat en loopt tot aan de grens met Sint-Baafs-Vijve (deelgemeente Wielsbeke) waar hij wordt verder gezet als Drogenbroodstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) staat de herberg "ancien cabaret De Papegaei". Deze naam heeft eventueel te maken met een locale schuttersgilde maar kan ook verwijzen naar de jachtactiviteiten in het nabijgelegen bosrijke gebied op de Kalberg, aangeduid als "De Warande" (zie Ferrariskaart 1770-1778). De vroegere herberg "De Groene Jager" (zie Hoogleenstraat nummer 10) herinnert aan de baronnen van Ingelmunster en Wielsbeke die op de warande van de Kalberg kwamen jagen. In 1642 is er sprake van "den wech naer Wackene ofte den niewen wech", "den wech naer Wacken die vande muelen compt" of "straetken loopende naer Wacken". Blijkbaar is de weg in die periode nieuw aangelegd. De aftakking richting Sint-Baafs-Vijve wordt beschreven als "straetken soomen vanden Caelberch naer Wackene gaet" of in 1645 de "Pouckwech".

Van oudsher een landelijke weg, oorspronkelijk in bosrijk gebied. Op een figuratieve kaart van 1642 staan enkele hoeves aangeduid, waarvan de sites tot op heden bewaard zijn gebleven maar de gebouwen in de loop van de 20ste eeuw zijn aangepast of vernieuwd. Woonstraat met verspreide bebouwing waarvan de oudste kan teruggaan tot de 17de-18de eeuw (zie nummer 85). Voorts hoofdzakelijk vrijstaande of halfvrijstaande woningen uit de 20ste eeuw. Een roterij en vlasschuren (zie nummers 75-77) duiden op het belang van de vlasindustrie in de streek. Tussen nummers 57 en 59 bevindt zich een aardappelkelder met bovenop begroeiing en recent gemetselde bakstenen toegang.

• Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 491: Figuratieve kaart van de parochie "Roosbeke" van aan de Kalbergmolen tot aan de grens met Sint-Baafs-Vijve in Rentbouck van Vijfve Dendermonde, appendentie vande lande ende baronnie van Ingelmunstre, 1642.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 128.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien