Geografisch thema

Ter Priemstraat

ID
11420
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11420

Beschrijving

Landelijke, nagenoeg rechte weg, van aan de Nieuwstraat tot aan het kanaal Roeselare-Leie. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) samen met de Vaartstraat aangeduid als "Hulstestraat", want vóór de aanleg van het kanaal Roeselare-Leie in 1870 leidend naar de Kanaalweg richting Hulste. De huidige benaming dateert van 1960 en refereert aan het "Goed ter Priems", een nabijgelegen historische hoeve (zie Ooigemstraat nummer 8).

Zowel op de Atlas der Buurtwegen als de Vandermaelenkaart (circa 1850) afgebeeld met beperkte bebouwing, voornamelijk geconcentreerd rond de kruispunten met de huidige Ooigemstraat en Vaartstraat. De Hulstebeek dwarst het begin van de straat. Op deze plaats is de weg rechtgetrokken maar het oude tracé is bewaard. Wordt ter hoogte van nummer 72 gekruist door de oude spoorwegbedding, nog duidelijk herkenbaar in het landschap.
Woonstraat waarvan de huizen zich voornamelijk aan de noordzijde van de straat bevinden. Oudste bebouwing opklimmend tot minstens de eerste helft van de 19de eeuw.

 • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 130.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Seinwachtershuis

 • Omvat
  Voldershof

 • Is deel van
  Oostrozebeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ter Priemstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11420 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.