Ter Priemstraat

Beschrijving

Landelijke, nagenoeg rechte weg, van aan de Nieuwstraat tot aan het kanaal Roeselare-Leie. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) samen met de Vaartstraat aangeduid als "Hulstestraat", want vóór de aanleg van het kanaal Roeselare-Leie in 1870 leidend naar de Kanaalweg richting Hulste. De huidige benaming dateert van 1960 en refereert aan het "Goed ter Priems", een nabijgelegen historische hoeve (zie Ooigemstraat nummer 8).

Zowel op de Atlas der Buurtwegen als de Vandermaelenkaart (circa 1850) afgebeeld met beperkte bebouwing, voornamelijk geconcentreerd rond de kruispunten met de huidige Ooigemstraat en Vaartstraat. De Hulstebeek dwarst het begin van de straat. Op deze plaats is de weg rechtgetrokken maar het oude tracé is bewaard. Wordt ter hoogte van nummer 72 gekruist door de oude spoorwegbedding, nog duidelijk herkenbaar in het landschap.
Woonstraat waarvan de huizen zich voornamelijk aan de noordzijde van de straat bevinden. Oudste bebouwing opklimmend tot minstens de eerste helft van de 19de eeuw.

• DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 130.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien