Vaartstraat

Beschrijving

Kronkelende weg tussen de Stationsstraat en de Hulstestraat. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) als dreef getekend. De straat liep vóór de aanleg van het kanaal Roeselare-Leie in 1863-1871 door in zuidelijke richting. Tot 1973-1974 leidt de "Geitjesbrug" de Vaartstraat over het kanaal richting Hulste (zie Harelbeke). Door de verbreding van het kanaal verdwijnt de brug en dus ook de verbinding met het zuiden. Daarom oorspronkelijk Hulstestraat genoemd maar vanaf 1960 gewijzigd zie huidig gezien de ligging vlakbij het kanaal.

Woonstraat met een rij aaneengesloten arbeiderswoningen van circa 1900 (nummers 23-35). Voorts vrijstaande of halfvrijstaande huizen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 121, 131.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien