Geografisch thema

Veldstraat

ID
11423
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11423

Beschrijving

Licht bochtige weg tussen de Wielsbekestraat en Wielsbeke waar de straat wordt verder gezet als Papestraat. In 1642 ook genoemd als "straete van Roosbeke naer Vyfve", het stuk vanaf de Ballingstraat hoort bij de "Paepestraete". De oude weg van Izegem naar Gent, in 1643 vermeldt als "herstraete van Iseghem naer Ghendt", verloopt grosso modo volgens het tracé van de huidige Veld- en Keizerstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) is het eerste deel tot aan de Keizerstraat aangeduid als onderdeel van de "Hoog Straet", en het stuk tot aan de Ballingstraat als "Veldstraet".

Het toponiem "Veltstraete" komt al in het begin van de 17de eeuw voor (1626, 1639, 1642) waarmee het eerste deel van de straat wordt bedoeld. Een noordelijke aftakking (vroegere zijstraat) aan het begin van de straat was tot het begin van de jaren 1990 de "Kleine Veldstraat" en maakt nu deel uit van de hoofdstraat.

Woonstraat met rijhuizen, vrijstaande of halfvrijstaande woningen. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is verspreide bebouwing getekend en is de weg afgezoomd met bomen. Oudste bebouwing kan oplopen tot de eerste helft van de 19de eeuw. Nummer 91 is een achterin gelegen, lage woning met enkele recentere bijgebouwen en vlasschuur. Staat op de Atlas der Buurtwegen en heeft eventueel een oudere kern, zie vlechtingen in de rechterzijgevel. De achterin gelegen koppelwoning (nummers 101-103) staat op de Atlas.

Voorts hoofdzakelijk huizen uit de loop van de 20ste eeuw. Opvallend is de grote aanwezigheid in de dorpskern van vlasschuren.

  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 121, 131.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Geheel van dorpswoningen

  • Is deel van
    Oostrozebeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Veldstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11423 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.