Vijf Eikenstraat

Beschrijving

Licht bochtige weg tussen de Molstenstraat en Meulebeke waar de straat wordt verder gezet als Ginstestraat. Ligt op het gehucht de Ginste. Onterechte naamgeving op deze plaats want de historische hoeve "Vijf Eiken" bevond zich op de hoek van de Lijster-, Berk en Boomgaardstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) verkeerdelijk als "Vijf eekestraet" opgetekend en misschien ontstaan uit verwarring met het toponiem Zeven Eiken op het kruispunt iets verderop van de Aardemolenstraat met de Sint-Amandsstraat. De naam is als dusdanig blijven bestaan.

Woonstraat, op de Atlas der Buurtwegen nog quasi onbewoond. In de dorpskern van de Ginste is de oostkant dicht bebouwd met recentere woningen, de westkant alsook het tweede deel vanaf het kruispunt met de Aardemolen- en de Grotstraat is landelijk en met verspreide bewoning.

• DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 132.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien