Vijverstraat

Beschrijving

De straat loopt in een hoek van 90° tussen de Tieltsteenweg en de Sint-Amandsstraat. Het westelijke wegdeel volgt de grens met Meulebeke. Het oostelijke wegdeel wordt op grondgebied Meulebeke verder gezet als Paanderstraat. De naam Vijverstraat komt voor vanaf 1960 en verwijst naar de vroegere aanwezigheid van de "Vijverbosschen", zoals afgebeeld op de Vandermaelenkaart (circa 1850). Deze bossen zijn genoemd naar de kunstmatige vijvers die zich tijdens het ancien régime ten oosten van de Hoogleenstraat bevonden, naar verluidt aangelegd voor het kweken van karpers. In het renteboek van 1642 is er sprake van de "Kuypervijver", de "Ruwevijver" en de "Ackervijver". In 1730 stond het eerste gedeelte van de straat bekend onder de naam "St. Amandts straetjen". In 1736 vinden we voor het tweede gedeelte van de straat de benaming "straete loopende vanden Paender naer de Caelbergh brugghe".

Vanouds een landelijke straat met verspreide bebouwing bestaande uit enkele hoeves zie nummer  8, zogenaamd "De Boshoeve" volgens houten opschrift aan gevel en de achterin gelegen hoeve nummer 18, met 19de-eeuws uitzicht. Op het kruispunt van de Paenderstraat (Meulebeke), de Sint- Amandsstraat en de Vijverstraat bevindt zich op de Atlas der Buurtwegen (1845) en op de Vandermaelenkaart (circa 1850) "Den Vogelzang Cabaret", zie nummer 11.

In de tweede helft van de 20ste eeuw neemt de bebouwing toe langs de grens met Meulebeke en de zijsprong die toegang biedt tot nummer 18. In het oostelijke wegdeel bevindt zich thans een kleigroeve.

• Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 491: Figuratieve kaart van de heerlijke renten van de parochie "Roosbeke Dendermondsch", in Rentbouck van Vijfve Dendermonde, appendentie vande lande ende baronnie van Ingelmunstre, 1642.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 132.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien