Wakkensteenweg

Beschrijving

Gelegen in de uiterste noordoosthoek van Verre Ginste. Maakt deel uit van de nationale weg N327 die Tielt met Wakken verbindt. Het zuidelijke straatdeel tot aan de Kruisstraat staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en wordt in 1772 beschreven als "de straete van Wacken naer Thielt". Vanaf de Kruisstraat tot aan de Krommendijkbeek (grens met Dentergem en Aarsele) verder gezet als voetwegel "Thielschen voetwegh". Circa 1780 onder de Oostenrijkers over de volledige lengte als steenweg aangelegd. Circa 1973 wordt de weg rechtgetrokken en geasfalteerd, tegen de grens met Tielt en Dentergem is nog een oude bocht van 1780 met oorspronkelijke kasseibestrating bewaard. Op het kruispunt met de Gentstraat is er tot de jaren 1960-1970 een concentratie van drie herbergen waarvan "De Groote Ghinste" teruggaat tot 1571.
De huidige naam dateert van 1960 om verwarring met de Tieltsteenweg te vermijden.

Schaars bebouwde straat met van oudsher verspreide bewoning. Hoofdzakelijk hoeves, in kern teruggaand tot het begin van de 19de eeuw.

• DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 133.
  • HOLLEVOET F., De roede van Tielt. Als straten gaan…praten, 2005, p. 244.