Wantestraat

Beschrijving

Korte straat tussen de Ingelmunstersteenweg en de Walbrugstraat. Op grondgebied Ingelmunster eveneens verder gezet als Wantestraat. Het is een restvak van de oude weg tussen Izegem en Gent, in 1643 vermeldt als "straete naer Ingelmunstre, herstraete van Ghendt naer Iseghem". De aanleg van de Ingelmunstersteenweg in 1850-1851, zie huidig, volgt tot aan de Wantestraat grosso modo het oude tracé. In de Atlas der Buurtwegen (1845) krijgen onderdelen van de weg namen als "Walbrugstraet", "Walbrugvoetweg" of "Gierigaertstraetje", bij Popp (1850) opgenomen bij de "Hoog Straet" (zie Hoogstraat).

Op het eind van de straat vestiging van de oude herberg zogenaamd "De Wante" (want is etymologisch te verklaren als schutting) reeds vermeld in 1714. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) aangeduid als "Cabaret De Wante". Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw frequent bezocht door de ligging op de hoek met de Walbrugstraat aan de linkeroever van het kanaal Roeselare-Leie (aangelegd in 1871) en als stopplaats voor de treinen (tussen 1902-1973) op de lijn Ingelmunster-Anzegem. Een café met dezelfde naam bestaat nog maar bevindt zich nu iets verder langs het kanaal aan de Gentstraat op grondgebied Ingelmunster. De "Wantebrug" verdwijnt (waarschijnlijk in 1973) bij de verbreding van het kanaal.

De straat loopt door het industriegebied gelinkt aan het kanaal met o.m. vestiging van de multinational Spano (zie Leegstraat). Dominerende aanwezigheid van fabrieksgebouwen gelegen in een driehoek tussen het kanaal, de Ingelmunstersteenweg-Wantestraat en aan de oostkant afgebakend door landbouwgebied met het zogenaamd "Goet van Nieuwenhove".
De straat kruist de Distelbeek die via een betonnen duiker onder het kanaal wordt geleid.

• DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 122, 133.