Geografisch thema

Zandstraat

ID
11431
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11431

Beschrijving

De straat verbindt in een hoek van 90° graden de Ingelmunstersteenweg met de Pauwstraat. Op een figuratieve kaart van 1642 van Lodewijk de Bersacques en de Ferrariskaart (1770-1778) staat de straat (gedeelte richting Pauwstraat) met enkel een hoeve aan de zuidkant getekend. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) rest enkel een kort stukje (vanaf de Pauwstraat) van de oude weg die dan schuin in zuidoostelijke richting als voetwegel de verbinding met Ingelmunstersteenweg maakt. Het tracé van de oude weg blijft bewaard als perceelsafbakening. Op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut staan beide wegen als voetwegel aangeduid.

In het renteboek van 1610 van de heerlijkheid Bardoensche (ter Leenbrugghe) is er sprake van de "Zandhul" wat wijst op de zanderige ondergrond hier in de buurt.

Van oudsher weinig bebouwde straat die mede de "Pauwhoek" (verwijzend naar een eeuwenoude maar nu verdwenen herberg, zie Pauwstraat) afbakent. Enkele recente woningen en ten westen dominerende aanwezigheid van de firma Orotex (zie Ingelmunstersteenweg nummer 162), opgericht in 1978 en producent van allerlei vloerbedekkingen ( kurk, linoleum, rubber, vasttapijt, laminaat).

  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 491: Figuratieve kaart van de heerlijkheid 't Bardoensche, ook wel ter Leenbrugghe, in Rentbouck van Vijfve Dendermonde, appendentie vande lande ende baronnie van Ingelmunstre, 1642.
  • Cartografisch Instituut (Militaire stafkaart, 1862, herzien in 1884 en 1910).
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 134.
  • VERSTRAETE E., Het renteboek van de heerlijkheid het Bardoense (1610) (Ingelmunster, Meulebeke, Oostrozebeke), in Verslagen en mededelingen van "De Leiegouw", jg. 3, 1961, p. 239.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Oostrozebeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zandstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11431 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.