Geografisch thema

Albrecht Rodenbachstraat

ID
11433
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11433

Beschrijving

Straat die in het noordoosten het centrum van Oostkamp afbakent. De weg vormt samen met de in het verlengde lopende Gruuthuselaan als het ware de ring langs het centrum van Oostkamp. Via de Brugsestraat en de Gaston Roelandtsstraat zorgt de weg voor de verbinding van Brugge met de autosnelweg Brussel-Oostende (E40). De straat loopt van het Chaumontplein naar het kruispunt van de Stationsstraat en de Gruuthuselaan. De straatnaam verwijst naar één van de belangrijkste dichters en toneelschrijvers van Vlaanderen, Albrecht Rodenbach (1856-1880), en sluit daarmee aan bij enkele andere straten uit de schrijversbuurt, gelegen ten oosten van de Brugsestraat.
Als oostelijke ringweg aangelegd vanaf de tweede helft van de jaren 1960, als gevolg van het in 1961 goedgekeurde BPA Centrum-Noord en het BPA Centrum-Kerk. Ter bevordering van de woongelegenheid worden verscheidene straten aangelegd, genoemd naar inheemse bloemen (cf. Rozenstraat) ten westen van de Brugsestraat en naar Vlaamse schrijvers. In het begin van de jaren 1970 koopt de gemeente het voormalige domein van het kasteel "Le Chenoy" (cf. Stationsstraat nr. 99), als onderdeel van het BPA Centrum-Oost. De gemeente voorziet er de aanleg van gebouwen voor sport, cultuur en recreatie, gelegen aan de Albrecht Rodenbachstraat en verzameld onder de naam "De Valkaart". De eerste steen van het sport- en cultuurcentrum "De Valkaart" (nr. 42) wordt gelegd in 1975 cf. herdenkingssteen vóór het gebouw met opschrift "OP 28 JUNI 1975 WERD / DE EERSTE STEEN GELEGD DOOR / MEVROUW / R. DE BACKER-VAN OCKER / MINISTER / VAN NEDERLANDSE CULTUUR". Na een brand in 1991 wordt het complex tussen 1992-1994 heropgebouwd naar een ontwerp van het studiebureau Jonckheere uit Brugge, nu met een zwembad, een grotere sporthal en een nieuwe theaterzaal. Officieel geopend op 28 mei 1994 in het bijzijn van burgemeester W. Demuyt cf. herinneringsplaat in de inkom van het gebouw.
In het begin van de jaren 1970 wordt aan de overkant van de straat een nieuwe begraafplaats aangelegd, ter vervanging van het kerkhof (cf. Sint-Pietersplein z.nr.) naast de Sint-Pieterskerk (cf. Gemeenteplein z.nr.). Verder recente lintbebouwing van vrijstaande residentiële woningen, aan de oostkant afgewisseld met open velden. Net vóór de Stationsstraat loopt de Dalevijversbeek onder de straat verder.

BOULJON B., Bij het eeuwfeest van het Oostkampse gemeentehuis (3), in De Merel, jg. 12, nr. 2, 1982, p. 31-34.
Openbare Werken. Heropbouw Sport- en Cultuurcomplex "De Valkaart", in De Merel, jg. 22, nr. 4, 1992, p. 5-6.
DEMULDER J., De geschiedenis van het oude kerkhof van Oostkamp, in Stenen symbolen. Lapidarium rond Sint-Pieterskerk Oostkamp, Oostkamp, 2002, p. 4-5.
DESOETE M., Onze straatnamen, in De Merel, jg. 17, nr. 1, 1987, p. 28.
VANDE GINSTE S., Archiefbeelden Oostkamp, Gloucestershire, 2005, p. 107.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Begraafplaats De Warande

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Kunstwerk Untitled


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Albrecht Rodenbachstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11433 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.