Geografisch thema

Bareelstraat

ID
11435
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11435

Beschrijving

Straat ten oosten van het centrum van Oostkamp, in het gehucht Moerbrugge, gelegen ten noordoosten van de spoorlijn Brussel-Oostende. De straat verbindt de Patersonstraat met de Gevaartsestraat. De benaming van de straat verwijst naar de vroegere spoorboom ('bareel'), die zich vanaf 1849 bevindt aan de spoorwegovergang ter hoogte van de Patersonstraat (zie Everaertstraat nummer 3, Station). De straat is vermoedelijk ontstaan in de jaren 1850-1860, na de aanleg van de spoorlijn Gent-Oostende tussen 1834 en 1838. De straat wordt nog niet weergegeven op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854); eerste aanduiding op de kaart van het Dépôt de la Guerre (circa 1865). Op de kaart van het Militair Cartografisch instituut (circa 1880) nog steeds weergave van een doodlopende straat vertrekkende vanaf de huidige Pateronstraat en nog niet doorgetrokken tot het historische tracé van de Gevaartsestraat.

Thans smalle, licht kronkelende landweg met geasfalteerd wegdek, die eerst in zuidelijke richting loopt naar de spoorweg toe en dan erlangs. Kleinschalige, verspreide bebouwing opklimmend tot het einde van de 19de eeuw - uitgezonderd nrs. 12-14 die teruggaan tot het midden van de 19de eeuw (zie nummers 12-14) - tot recentere bebouwing.

  • SOUILLAERT C., Het station van Oostkamp: een situering in de geschiedenis van het spoor, in Heemkundige Kring Oostkamp, nr. 5, jg. 3, 2002, p. 2-22.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoningen

  • Is deel van
    Oostkamp


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bareelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11435 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.