Beernemsestraat

Beschrijving

Straat gelegen ten oosten van het centrum van Oostkamp, in het gehucht Moerbrugge, meer bepaald ten oosten van het kanaal Gent-Brugge en ten noordwesten van de grens met Beernem. De straat verbindt de Oedelemsestraat met het grondgebied van de fusiegemeente Beernem, waar de straat de naam Kasteelhoek krijgt. De straatnaam op Oostkamps grondgebied wordt vanzelfsprekend verklaard door de nabijheid van Beernem.
Samen met de huidige Legeweg en de deels in het verlengde lopende Oedelemsestraat, wordt de straat al afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). De straat fungeert er als verbindingsweg tussen Assebroek (Brugge) en Beernem; nog geen weergave van bebouwing. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), staat de straat afgebeeld met de huidige configuratie. In een verslag van 1805 wordt de straat, samen met de in het verlengde liggende Oedelemsestraat en de Legeweg, de "Beernemschen Bruggeweg" genoemd en op het primitief kadasterplan (circa 1835) aangeduid met "Leeg weg". Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) wordt de straat, die begint vanaf de huidige Legeweg vermeld als "Chemin n° 1", omschreven als "Chemin du hameau de Moerbrugge à celuit de Moerbrugge à Beernem", zogenaamd "Leegeweg". Met uitzondering van de 17de-eeuwse hoeve nr. 27 is de straat nog niet bebouwd; een kleine kerkwegel "Sentier n° 37" doorkruist het meest noordelijke deel van de straat (ook al weergegeven op de Ferrariskaart van 1770-1778). Kaarten uit de tweede helft van de 19de eeuw geven dezelfde toestand weer. Op een kaart van 1920-1930 van Moerbrugge wordt de straat nog steeds aangeduid als "Legeweg".
Thans kronkelende landweg ongeveer halverwege onderbroken door de Geuzenbeek. De zeer schaarse bebouwing beperkt zich tot enkele verspreid gelegen hoeves. Grotendeels gelegen in de ankerplaats "Leiemeersen - Kanaal Brugge-Gent" cf. landschapsatlas.

AROHM, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1095: Plannen van eigendommen, eigendom van de weduwe J. van den Wouwere geboren Isabelle Beaucourt en Jeanette Beaucourt, 19de eeuw.
CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, boek twee, Handzame, 1981, p. 235.
VAN SLAMBROUCK J., Moerbrugge, 1920-1930, s.l., 1997, kaart.