Bornebeekstraat

Beschrijving

Straat in het zuidoosten van Oostkamp, gelegen tussen de autostrade E40 en de spoorlijn Gent-Oostende. De straat vormt als het ware een deel van de zuidoostelijke grens tussen Oostkamp en Beernem. De straat loopt van de Stuivenbergstraat naar de grens met Beernem, waar de straat verder loopt onder de naam Halvemaanstraat. De bebouwing ten oosten van de Stuivenbergstraat en op de zuidelijke helft van de straat behoort al tot de Halvemaanstraat (grondgebied Beernem). De benaming dateert van na de fusie van Oostkamp met Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme in 1977 en is afgeleid van de ten westen van de straat lopende Bornebeek. In dit toponiem zit de term "borne/bronne"; de beek ontspringt uit een bron op een plateau in het Bulskampveld. De Bornebeek heeft nog een natuurlijk kronkelend verloop en loopt van haar bron uit noordwestwaarts, ten oosten van de Stuivenberg naar de Leiemeersen en mondt uit in het kanaaltje dat aan de zuidzijde van het kanaal Gent-Brugge ligt. Volgens De Flou voor het eerst vermeld in 1880. Vóór de fusie heet de straat Kruisstraat.

Eén van de historische tracés van Oostkamp. Reeds aangeduid op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601), als één doorlopend tracé met de Hazelaarstraat. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), wordt de straat afgebeeld als een licht kronkelende landweg doorheen een bosrijk gebied als overgang naar het meer zuidelijk gelegen Bulskampveld. De bebouwing van de Bornebeekstraat behoort op het einde van de 18de eeuw tot de Sint-Amandsparochie van Beernem. De Atlas der Buurtwegen (circa 1843) geeft de straat de vermelding "Chemin n° 8", met als verklaring "Chemin du lieu dit Papenvijver au chemin dit Wollestraet à Beernem", zogenaamd "Halvemaenstraet". Het meest oostelijke deel van de straat behoort blijkbaar tot het gehucht Halvemaenstraet, terwijl het eerste stuk nog aansluit bij gehucht Azelaerstraet. Zeer schaarse, verspreide bebouwing van kleine hoeves. Zelfde configuratie op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) en op de kaarten uit de tweede helft van de 19de eeuw. Circa 1937-1938 wordt de straat onderbroken door de aanleg van de autostrade E40 van Brussel naar Oostende. Een klein restant van het oorspronkelijke tracé loopt nog ten zuidwesten van de autostrade. Thans landelijke weg met geasfalteerd wegdek en verspreide hoevebebouwing.

• COORNAERT M., De Leiemeersen en de Zuid- of Brugse Leie, in Het Brugs Ommeland, vol. 25, 1985, p. 172.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1921, deel II, kolom 392-393.
  • Ontdekkingsroute "Kleur in onze landschappen", s.l., 1997.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje