Bosdreef (Oostkamp)

Zie ook: Waardamme.

Straat ten zuiden van het centrum van Oostkamp. Zijdreef van de Kortrijksestraat, gelegen ten zuiden van de site van het kasteel "De Breidels" (zie Breidels nummer 1). Een eerste straatdeel loopt evenwijdig met de toegangsdreef naar het vermelde kasteel, terwijl het tweede deel opeens afbuigt in zuidwestelijke richting en verderloopt op het grondgebied Waardamme (zie Waardamme, Bosdreef). De straatnaam verwijst naar de bosrijke omgeving.

In de middeleeuwen is hier, zoals op zoveel plaatsen in Oostkamp, heidegebied (wastine) (zie Algemene geschiedenis van de veldontginningsgebieden). Zeker in de tweede helft van de 18de eeuw is het gebied ten zuiden van het kasteel "Nieuwburg" (zie Nieuwburgstraat nummer 2) bebost zie kaart van Chanlaire-Capitaine (1792-circa 1796), die de hoeve "De Woesten" (heden op grondgebied Waardamme zie Woestendreef nummer 8) en de hoeve "de Rivière" (zie Edestraat nummer 2) weergeeft en tussenin - ten westen van de Kortrijksestraat - allemaal bos (zie afbeelding). Vanaf het midden van de 19de eeuw wordt het kasteel "De Breidels" (zie Breidels nummer 1) gebouwd en in het bos een bijhorend kasteelpark aangelegd. Na de Eerste Wereldoorlog worden zowel het kasteel als het park volledig herbouwd en heraangelegd. Sinds de jaren 1978 is het ten zuiden gelegen bos verkaveld en omgevormd tot het woonpark Waaroostpark, gekenmerkt door grootschalige villabouw. In het Waaroostpark verwijzen enkele vochtige plaatsen nog naar de voormalige vijvers, die er aanwezig waren ten tijde van de uitgestrekte heidegebieden in de middeleeuwen.

De doodlopende dreef vormt vandaag de noordelijke grens van de verkaveling Waaroostpark. Het eerste deel is ingedeeld door grote percelen met een residentiële functie. Het tweede deel, vanaf de kruising met de Braambessendreef, kent enkele verspreid gelegen hoevesites uit de 19de eeuw (nummers 6 en 23 op grondgebied Oostkamp en nummer 25 op grondgebied Waardamme). In de straat zijn meerdere panden gebouwd in opdracht van de kasteelheer van het kasteel "De Breidels" (zie Breidels nummer 1), zoals nummers 2, 4 en 6. De Bosdreef vormt de zuidelijke grens van de ankerplaats "Kasteel Nieuwburg en Breidels" zie landschapsatlas.

• KEIRSEBILCK P., Het vroegere Oostkampse landschap - Vervolg, in De Merel, jg. 16, nummer 1, 1986, p. 25.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje