Defruytstraat

Beschrijving

Straat ten oosten van het centrum van Oostkamp, op het gehucht Moerbrugge. Noordoostelijk zijstraatje van de Patersonstraat, dat loopt tot bijna tegenaan het kanaal Gent-Brugge. De benaming is een hulde aan de heer Prosper Defruyt, die hier bakker was en in 1933 de straat liet aanleggen op zijn kosten en op zijn eigendom.
Kort, doodlopend straatje aan de noordoostkant volledig ingenomen door een eenheidsbebouwing van 15 gelijke woningen. Nrs. 4-32, zogenaamd de "Defruyt huizen", naar verluidt door Prosper Defruyt gebouwd voor zijn talrijke kinderen. Arbeiderswoningen; diephuizen met gemansardeerde, pannen zadeldaken met puntgevels en eenvoudige openingen, afwisselend volgens spiegelend schema. De straat is pas vrij recent verhard; voordien werd het afvalwater van de woningen rechtstreeks in het kanaal Gent-Brugge geloosd.

CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, Brugge, 1953, p. 140.
DESOETE S., GERVOYSE P., VANDEN BERGHE P., Oostkamp, Beeld in beweging, Oostkamp, 2000, p. 32-33.
PLASSCHAERT D., Onze straatnamen, in De Merel, jg. 25, nr. 3, 1995, p. 27.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp