Fabiolalaan

Beschrijving

Straat ten westen van de gemeentekern van Oostkamp. De straat loopt vanaf de Loppemsestraat quasi loodrecht in zuidelijke richting naar de Molenwalstraat. Vermoedelijk naar aanleiding van het huwelijk van koning Boudewijn I (1930-1993) met Fabiola (°1928) in 1960 wordt een deel van de oorspronkelijk lange Wilgenbroekstraat waartoe de straat behoorde, de "Fabiolalaan" genoemd. Als pendant krijgt op dat ogenblik het gedeelte van de Wilgenbroekstraat ten noorden van de Loppemsestraat de naam "Boudewijnlaan".
Eén van de oudere tracés van Oostkamp, want de straat is reeds afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601): samen met de huidige Wilgenbroekstraat en de Boudewijnlaan vormt het een weg vertrekkende van de huidige Brugsestraat. De straat lijkt nog niet bebouwd. Op het einde van de 18de eeuw - cf. de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778) - wordt de straat hoofdzakelijk beheerst door het in het noordwesten gelegen kasteel "Macieberg" (cf. nr. 2) en de bijhorende kasteelhoeve (cf. nr. 1). Het kasteel is gelegen in het zogenaamde Balanderbos en wordt ten noorden en ten zuiden afgeleid door opvallende dreven. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) wordt de straat samen met de huidige ten noorden gelegen Boudewijnlaan en Wilgenbroekstraat en de ten zuiden gelegen Vliegweg en Kuipenstraat, vermeld als "Chemin n° 12", omschreven als "Chemin du hameau de Steenbrugge à Lophem et Wardamme" en "Wulgebroekstraat" genoemd. In de jaren 1950 wordt de straat naar verluidt de Vliegweg genoemd, maar heeft de straat door de afscheiding van een deel ervan door de aanleg van de autostrade E40, eerst in 1937-1938 en dan hervat in de jaren 1955, een eigen naam gekregen. De straat wordt ongeveer halverwege onderbroken door de Fonteinbeek.
Vrij rechte, landelijke straat met beperkte, verspreide bebouwing met deels behouden agrarisch karakter, sinds de eerste jaren van de 21ste eeuw uitgebreid met een educatieve functie door de aanwezigheid van de Freinetschool in het voormalige kasteel "Macieberg" (cf. nr. 2).
Hoevebebouwing opklimmend tot zeker het einde van de 18de eeuw, cf. vaak afgebeeld op de Ferrariskaart van 1770-1778. Nr. 32, voormalige hoeve gelegen ter hoogte van het kruispunt met de Olieboomstraat, en vermoedelijk oorspronkelijk van het langgeveltype. Het centrale deel is in 2004-2006 afgebroken en herbouwd met een hoger tussenliggend volume. Rechts bewaard woonhuisje van drie traveeën, afgedekt door een licht overkragend pannen zadeldak en met verzorgd, oorspronkelijk houtwerk o.m. gedeeld bovenlicht boven de voordeur en groen en wit beschilderde luiken.

RIJKSARCHIEF BRUGGE, Verzameling kaarten en plannen, nr. 1618: Kadastrale plannen van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis, 1810 (Sectie H).
CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, Brugge, 1953, p. 98.
CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, boek twee, Handzame, 1981, p. 243.