Fonteinstraat

Beschrijving

Straat in het zuidwesten van het centrum van Oostkamp. Loopt van de Walstraat naar het kruispunt met de Maciebergstraat, de Voldersstraat en de Molenstraat. De straatnaam is een herinnering aan de Fonteinbeek die eertijds tot hier stroomde. De beek stroomt thans vanuit (noord)westelijke richting en dwarst de nabijgelegen Fabiolalaan. Ergens ter hoogte van de Olieboomstraat loopt de beek thans dood. De Flou verklaart "Fonteyne" echter als een put en een plaats te Oostkamp, met een eerste vermelding in 1562. In de 19de eeuw wordt de benaming alleszins gebruikt voor de huidige Majoor Woodstraat, de Maciebergstraat en de Olieboomstraat, die samen de verbindingsweg tussen Loppem en Oostkamp vormen.
In 1949 wordt een plan van aanleg voor de wijk Macieberg opgesteld: de Macieberg wordt in zuidelijke richting geürbaniseerd en is daarmee de eerste aangelegde woonwijk te Oostkamp. In de literatuur vermeldt men dat de Fonteinstraat is aangelegd in de jaren 1960, naar verluidt door een zekere Claeys, aardappelhandelaar uit Brugge. Diezelfde Claeys zou ook het land rondom de voordien aarden landweg, verkaveld hebben.
De bebouwing aan de Fonteinstraat sluit aan bij het gehucht Macieberg, dat als eerste wijk in Oostkamp aangelegd is de jaren 1950. Daarnaast bebouwing uit de jaren 1960-1980. Aan de Fonteinstraat bevinden zich de paviljoenen van het competentiecentrum van de VDAB (het perceel loopt door tot aan de Maciebergstraat). Samenstel van verscheidene paviljoenen (één of twee bouwlagen onder halve zadeldaken) daterend uit de jaren 1960, deels uit hout en deels uit baksteen en met typerend gebruik van gekleurd glas.

CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, boek twee, Handzame, 1981, p. 243-244.
CLAEYS G., De straatnamen van Oostkamp, in Kultuurleven te Oostkamp, jg. 6, nr. 2, 1976.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1924, deel IV, kolom 251.
DEMULDER J., De kapellen te Oostkamp, in Heemkundige Kring Oostkamp, nr. 4, jg. 2, 2001, p. 8.