Straat die in het zuidoosten het centrum van Oostkamp afbakent. De weg vormt samen met de in het verlengde lopende Albrecht Rodenbachstraat als het ware de oostelijke ring langs het centrum van Oostkamp. Via de Albrecht Rodenbachstraat, de Brugsestraat en de Gaston Roelandtsstraat, verbindt de Gruuthuselaan vlot Brugge met de autosnelweg Brussel-Oostende (E40). De straat loopt van het kruispunt van de Stationsstraat en de Albrecht Rodenbachstraat naar het Europaplein, het kruispunt van de Kapellestraat en de Siemenslaan. De benaming verwijst naar het kasteel "Gruuthuse" (cf. Stationsstraat nr. 196), dat ten oosten van de laan is gelegen, achter de lintvormende bebouwing. De benaming "Gruuthuse" wordt volgens De Flou pas voor het eerst vermeld in 1506-1531 en verwijst naar het 'gruut'. De heren van Gruuthuse, woonachtig ter hoogte van het huidige kasteel, bezaten in de 14de eeuw het monopolie op het gebruik van kruidenmengsels of 'gruut' en waren gemachtigd tot het innen van taksen op het transport ervan langsheen het 'Gruut-huis'. 'Gruut' werd geleverd door een struik, de gagel, en werd als smaakstof aan bier toegevoegd, totdat de hoppe die functie overnam. Naar verluidt ligt het kasteel "Gruuthuse" (cf. Stationsstraat nr. 196) niet zomaar langs de Rivierbeek, aangezien dit de voornaamste aanvoerweg van het gruut zou zijn geweest.
De straat vormt de westelijke afbakening van het in de 19de eeuw aangelegde parkdomein van het "Gruuthusekasteel" en de westelijke grens van de ankerplaats "Kastelen Gruuthuyse - Cellen - Erkegem en Kampveld" cf. landschapsatlas. In 1969 is de straat aangelegd, na verkoop van de nodige grond eigendom van Philippe graaf d'Ursel aan de gemeente Oostkamp. Meteen wordt de aanpalende grond verdeeld in gelijke kavels en tot op heden bebouwd met vrij residentiële, vrijstaande villabebouwing. Tevens aanwezigheid van de eind 19de-eeuwse hovenierswoning van het kasteel "Gruuthuse" (cf. nr. 1), gelegen langs de voormalige kasteeldreef de Hogeweg, die de Gruuthuselaan thans dwarst.
AROHM, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1969/45.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1925, deel V, kolom 95-96.
KEIRSEBILCK P., Het vroegere Oostkampse landschap, in De Merel, jg. 15, nr.4, p. 33.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)