Straat ten zuiden van het centrum van Oostkamp gelegen, in het woonpark Nieuwenhove. Loopt van de Legendaledreef in zuidelijke richting naar de ingang van het Nieuwenhovebos. De straatnaam refereert naar het begin 20ste-eeuwse kasteel "De Herten" (cf. Hertsbergsestraat nrs. 2-4), waarlangs de dreef loopt.
De dreef leidt naar het Nieuwenhovebos (35 hectare), een bos dat eertijds deel uitmaakte van de langwerpige bosgordel (de 'Warande'), het oude jachtdomein van het kasteel van "Gruuthuse" (cf. Stationsstraat nr. 196). Vermoedelijk is het bos, dat is genoemd naar het voormalige leen van het Brugse Vrije, zogenaamd (Rode-)Nieuwenhove, de laatste eeuwen wel vernieuwd. Thans ten noorden begrensd door het kasteeldomein "De Herten" (cf. Hertsbergsestraat nrs. 2-4), ten oosten door een deel van de meanderende Rivierbeek en ten westen van de Kanunnik Davidstraat. Het bos bestaat uit naald-, loof- en gemengde bossen en herbergt rijke fauna en flora en wordt hier en daar onderbroken door dreven en tussenliggende weilanden. Thans gemeentelijk domein (openbaar groen). Het Nieuwenhovebos is beschermd bij M.B. van 19/08/1985. De straat vormt ook de westelijke grens van de ankerplaats "Kastelen Gruuthuyse, Cellen, Erkegem en het Kampveld" cf. landschapsatlas.
De wijk Nieuwenhove aan de (zuid)westzijde van de dreef is ontstaan als woonpark voor de werknemers van het Duitse bedrijf Siemens, dat zich tot 2002 situeerde langs de Siemenslaan (cf. Siemenslaan). De eerste woningen worden er betrokken in 1971 en in dertig jaar zijn er ongeveer 900 woningen bijgekomen.
Rechtover de Legendaledreef is de historische toegang (cf. afbeelding) tot het kasteeldomein "De Herten" (cf. Hertsbergsestraat nrs. 2-4) bewaard, doch wordt vermoedelijk niet meer in gebruik cf. vervallen toestand van het hekken. Twee vierkante pijlers van oranje baksteen gecombineerd met natuursteen voor de hoekkettingen en met arduin voor de verjongende dekplaat met vaasbekroning. Stilistisch aanknopend bij de neo-Vlaamse renaissancestijl van het begin 20ste-eeuwse kasteel.
ARCHIEF R-O WEST-VLAANDEREN - ONROEREND ERFGOED, Archiefnr. DW00988 en Levend Archief.
AROHM, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesiƫ, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1930, deel XI, kolom 314-317.
DESOETE S., GERVOYSE P., VANDEN BERGHE P., Oostkamp, Beeld in beweging, Oostkamp, 2000, p. 34.
www.rlhoutland.be
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)