Straat ten zuiden van het centrum van Oostkamp, die loopt van de Kortrijksestraat in oostelijke richting naar de Waterstraat. De naam van de straat, die pas werd toegekend in 2000, verwijst naar de historische plaatsnaam "Hogendale" die zich hier ongeveer situeerde, als tegenhanger van het hogerop gelegen "Legendale" (cf. Legendaledreef). Deze benamingen zijn samengesteld door het toponiem "dale", dat verwijst naar een leengoed en een herberg (cf. Kortrijksestraat nr. 149) en later is uitgegroeid tot een wijknaam ten zuiden van de kerk van Oostkamp (cf. Gemeenteplein z.nr.). Volgens De Flou wordt de benaming voor het eerst vermeld circa 1300.
Vermoedelijk staat het straattracé al aangeduid op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Een zuidelijke aftakking van de straat loopt rechtstreeks naar de wijk Nieuwenhove, langs de Waterstraat.
Thans vormt de straat de meest zuidelijke weg van de woonwijk Nieuwenhove, die sinds de jaren 1970 is ontstaan als woonpark voor de werknemers van het Duitse elektronicabedrijf Siemens; laatst genoemde situeerde zich tussen het einde van de jaren 1960 en 2002 langs de Siemenslaan (cf. Siemenslaan). De wijk is een gemeentelijk en privaat initiatief, met de medewerking van de Nationale Landmaatschappij. De eerste woningen worden er betrokken in 1971 en in dertig jaar zijn er zo'n 900 woningen bijgekomen.
Quasi loodrechte verbindingsstraat lopende van de Kortrijksestraat naar de Waterstraat. Recent verkaveld en bebouwd met alleenstaande huizen.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1921, deel II, kolom 78-80.
SENESAEL M., Nieuwe straatnamen, in De Merel, jg. 30, nr. 4, 2000, p. 6.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)