Geografisch thema

Kanunnik Duboisplein

ID
11462
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11462

Beschrijving

Pleintje gelegen ten zuiden van het centrum van Oostkamp, in het woonpark Nieuwenhove. Gelegen aan de oostzijde van de Karel de Stoutelaan, die als het ware de wijk van noord naar zuid doorsnijdt. Het pleintje is genoemd naar priester Karel Dubois (1895-1956), die in de jaren 1930 de opdracht kreeg van Monseigneur Lamiroy, bisschop van Brugge, om de Katholieke Actie (voor volwassenen) en de Katholieke Studenten Actie (KSA) op te starten en verder uit te bouwen. De KSA is tot op heden in Oostkamp heel actief.
De wijk Nieuwenhove is ontstaan als woonpark voor de werknemers van het Duitse bedrijf Siemens, dat zich tot 2002 situeerde langs de Siemenslaan (cf. Siemenslaan). De eerste woningen worden er betrokken in 1971 en in dertig jaar zijn er zo'n 900 woningen bijgekomen.
Klein volledig verhard pleintje middenin de woonwijk ingenomen door een aantal parkeerplaatsen; aan noordoostzijde staat achter de Onze-Lieve-Vrouwkapel (cf. z.nr.) een laag schoolgebouw van de kleuterschool Sint-Pieter (nr. 10), afdeling Nieuwenhove van de Vrije Basisschool Sint-Pieter (cf. Kortrijksestraat nr. 47).

DESOETE S., GERVOYSE P., VANDEN BERGHE P., Oostkamp, Beeld in beweging, Oostkamp, 2000, p. 34.
PLASSCHAERT D., De straatnamen van geestelijken en heiligen, in Honderd parochiebabbels uit Kerk en Leven, 2002-2004, Deel I (1-50), Oostkamp, 2004, p. 97.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kapel van Nieuwenhove


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kanunnik Duboisplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/11462 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.