Kuipenstraat

Beschrijving

Straat in het zuidwesten van Oostkamp. Doodlopende weg die vertrekt van aan het kruispunt de Vierwege, waar de Larestraat en de Vliegweg elkaar kruisen, en die zo in zuidoostelijke richting loopt richting Doeveren, een natuurgebied van circa 57 hectare groot met loof- en naaldboompercelen, dreven, weilanden, akkers en heiderelicten op de grens Loppem-Waardamme (cf. Waardamme, Sijslostraat). Gelegen naast de grens met Loppem en lopende langs de autosnelweg Brugge-Kortrijk (E403-A17). De straatnaam is afgeleid van de zeker 16de-eeuwse-wijknaam Kuipen en van de gelijknamige bossen; volgens De Flou worden hier rond de jaren 1660 twee percelen land - gerooide bossen - "Cuupe busch/ stuck" genoemd.
De straat behoort tot het historische stratenpatroon van de gemeente cf. het traject komt al voor op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). De straat fungeert er als belangrijke verbindingsstraat tussen Waardamme en Loppem (Zedelgem). Rond 1660 draagt de straat de naam "Houtweg".
Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), vertrekt de straat ten zuiden van het balanderbos, eerst als het ware in dreefvorm, vervolgens na de knik, als een landelijke weg met enkele verspreid gelegen kleine hoevetjes. Ten zuidwesten van de straat ligt het uitgestrekte veldgebied Wijnendaeleveld (cf. Algemene geschiedenis van de veldontginningsgebieden).
Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) wordt de straat samen met de huidige Wilgenbroekstraat, Fabiolalaan, Vliegweg en Kuipenstraat, vermeld als "Chemin n° 12", omschreven als "Chemin du hameau de Steenbrugge à Lophem et Wardamme", zogenaamd "Douverschenweg".
De straat is ontstaan als een vrij belangrijke noord-zuidverbinding, doch vanaf de aanleg van de autosnelweg Kortrijk-Brugge (E403/A17) in de jaren 1970 wordt deze verbinding onderbroken. Thans doorlopende, landelijke weg bebouwd met enkele verspreid gelegen hoeves die in kern opklimmen tot de 18de-19de of begin 20ste eeuw. Nr. 25. Dieper gelegen hoeve, wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw; oorspronkelijk boerenhuis later uitgebreid met hogere nieuwbouw in L-vorm. Meerdere latere uitbreidingen.
Nr. 13, hoeve in de bocht van de straat aan de straatkant bestaande uit een boerenhuis van circa 1900 van anderhalve bouwlaag met geïncorporeerde stal links. Afwisselend blinde vensters op de bovenste bouwlaag. Achteraan dwars gelegen schuur met een centrale poort. Straatgevel van het boerenhuis in de tweede helft van de 20ste eeuw hervoegd en voorzien van vernieuwd houtwerk.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1883/142, 1882/144.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Verzameling kaarten en plannen, nr. 1618: Kadastrale kaarten van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis, 1810.
CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, Brugge, 1953, p. 100.
CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, boek twee, Handzame, 1981, p. 243.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1928, deel VIII, kolom 1002.