Legendaledreef

Beschrijving

Straat ten zuiden van het centrum van Oostkamp, gelegen in het noorden van de wijk Nieuwenhove. Rechte dreef die in zuidoostelijke richting loopt van de Kortrijksestraat naar de Hertendreef, recht naar de voormalige toegangspoort van het kasteel "De Herten" (cf. Hertsbergsestraat nrs. 2-4). De straat dankt haar naam, die vermoedelijk net zoals bij de Hogendaledreef werd toegekend in 2000, aan de wijk en de herberg "Leegendale"; eerste vermelding volgens De Flou in 1825.
Reeds afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601), lopende van de Kortrijkse Kalsijde naar de Hertsbergsestraat, tot ter hoogte van het gehucht Erkegem. De bebouwing in de 16de-17de eeuw concentreert zich voornamelijk ter hoogte van de Kortrijkse Kalsijde op de wijk Dale. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), loopt de latere dreef als een licht kronkelende baan van "Hameau Den Daele" dwars doorheen het voormalige Warandebos van het kasteel "Gruuthuse" (cf. Stationsstraat nr. 196) naar de Hertsbergsestraat. Pas in 1810 laat Jacques de Rijm, bouwheer van het eerste kasteel "De Herten" (cf. Hertsbergsestraat nrs. 2-4), na toelating van de hertog d' Ursel, de Legendaledreef als toegangsdreef naar zijn kasteel aanleggen, op voorwaarde dat de doorgang een breedte had van negen meter en er aan beide zijden van de weg eiken werden geplant. Sinds de jaren 1970 is ten zuiden van de dreef de wijk Nieuwenhove ontstaan als woonpark voor de werknemers van het Duitse elektronicabedrijf Siemens, dat zich tussen het einde van de jaren 1960 en 2002 langs de Siemenslaan (cf. Siemenslaan) situeerde. De wijk is een gemeentelijk en privaat initiatief, met de medewerking van de Nationale Landmaatschappij. De eerste woningen worden er betrokken in 1971 en in dertig jaar zijn er zo'n 900 woningen bijgekomen.
Rechte, geasfalteerde dreef aan weerszijden omzoomd door beuken. Oorspronkelijk dubbele bomenrij aan weerszijden van de dreef, thans twee rijen van relatief jonge beuken langs de noordoostkant en slechts één rij aan de zuidwestzijde. Vermoedelijk is er één bomenrij gesneuveld bij de aanleg van de wijk Nieuwenhove. Naast de recente verkaveling zijn er enkele kleine woningen en hoevetjes, die in kern maximaal tot het begin van de 19de eeuw opklimmen. Nr. 20, oorspronkelijk lage dorpswoning van één en anderhalve travee met muizentandfries en met links een ouder schuurvolume cf. verankering. Nr. 25. Langgevelhoeve, verbouwd.

RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Mestdagh, nr. 2167: Ontwerp van een dreef te Oostkamp, toebehorend aan de Rym, vanaf de dreef van Nieuwenhove tot aan de steenweg van Brugge naar Kortrijk, 1808.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1921, deel II, kolom 78-80.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1929, deel IX, kolom 189.
SENESAEL M., Nieuwe straatnamen, in De Merel, jg. 30, nr. 4, 2000, p. 6.
ZWAENEPOEL A., Inventaris van traditionele bomenrijen als leidraad voor natuur- en landschapsbehoud en -herstel in West-Vlaanderen, WVI in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2006, p. 42.