Geografisch thema

Lettenburgstraat

ID
11475
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11475

Beschrijving

Straat ten noordoosten van het centrum van Oostkamp, in het gehucht Moerbrugge, meer bepaald ten oosten van de vaart Gent-Brugge. Kronkelende weg vertrekkend van en opnieuw eindigend bij de Oedelemsestraat; het eerste gedeelte van de weg loopt in het verlengde van de Pumphoekstraat, het twee gedeelte loopt er loodrecht op. Mogelijk verwijst de straatnaam naar de hoeve "Lettenburg" op de hoek met de Oedelemsestraat (Oedelemsestraat nr. 23). De oudste vermelding van deze hoeve dateert van 1800; de hoeve is echter vandaag grondig verbouwd/herbouwd. Op het einde van de 18de eeuw - cf. op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778) - wordt enkel het tracé van de Lettenburgstraat in het verlengde van de Pumphoekstraat afgebeeld. Op een kaart van 1839 uit het Rijksarchief te Brugge worden voor het eerst beide tracés weergegeven, met enkel bebouwing ten zuiden van het meest oostelijk gelegen tracé (cf. afbeelding). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) wordt het meest westelijke tracé van de Lettenburgstraat samen met de Pumphoekstraat geregistreerd als "Chemin n° 23", omschreven als "Chemin du celui dit Veldstraet à celui dit Lekkerstraet", zogenaamd "Pumphoekstraetje". Het loodrecht daarop gelegen tracé wordt vermeld als"Chemin n° 2", met name "Chemin du celui dit Leegweg à Oedelem" of "Lekkerstraet".
19de- en 20ste-eeuwse bebouwing. Nr. 18, nu zwaar gerenoveerd; eind 19de-eeuws hoevetje gelegen op de hoek met de Pumphoekstraat; verankerde en beschilderde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag en drie traveeën met geïncorporeerde stalruimte. Voorgevel afgezoomd met muizentandfries en voorzien van beluikte vensters. Vernieuwd schrijnwerk.

RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Watering van Blankenberge, nr. 1089: Kaart van twee hofsteden gelegen te Oostkamp (heerlijkheid Oostkamp, 27ste, 28ste begin), groot 31-2-55 gemeten, in het bezit van Constant Lombaert, gemaakt door J. Jonckheere, 1839.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lettenburgstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11475 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.