Straat ten oosten van het centrum van Oostkamp, vertrekkende vanuit het gemeentecentrum (wijk Macieberg) en lopende naar het grondgebied Loppem (Zedelgem), waar de straat verder loopt onder de naam Oostkampse Baan. De grens wordt gevormd door de Coupurebeek/Fonteinbeek. De naam van de straat op Oostkamps grondgebied verwijst naar de nabijgelegen ligging van Loppem (Zedelgem).
Reeds in de 16de eeuw bestaat een straat als verbinding tussen de kerk van Oostkamp (cf. Gemeenteplein z.nr.) en de kern van Loppem cf. weergegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Het betreft twee verschillende, kronkelende straten die ter hoogte van het huidige kruispunt van de Boudewijn- en de Fabiolalaan op mekaar aansluiten. In de 18de eeuw wordt het tweede deel van de straat recht getrokken langs het toen aangelegde kasteeldomein van "Macieberg" (cf. Fabiolalaan nr. 2) cf. zo aangeduid op de ontwerpplannen van het domein en op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Het deel van de straat tussen het centrum van Oostkamp en de Boudewijnlaan is trouwens op het einde van de 18de eeuw verdwenen. De kasteelheer van "Macieberg" heeft immers zijn kasteel via een dreef, later zogenaamd de Arendtsdreef en thans slechts gedeeltelijk bewaard, rechtsreeks verbonden met het centrum. Circa 1865 is er sprake van het verharden van de weg van Oostkamp naar Loppem; vermoedelijk echter nog niet in kasseien, want in 1889 wordt melding gemaakt van het met kasseien beleggen van de weg naar Loppem. Hiervoor wordt er gevraagd aan de Burgerlijke Godshuizen van Brugge of ze grond willen afstaan (strook ten zuiden van de hofstede "Ter Elst" cf. Boudewijnlaan nr. 27). Ook aan de heer Arents de Beerteghem, toenmalig eigenaar van het kasteel "Macieberg" (cf. Fabiolalaan nr. 2), wordt gevraagd of hij zijn dreef wil afstaan om de weg naar Loppem te kasseien.
Pas in de jaren 1950 wordt de voormalige kasteeldreef verlaten en wordt er parallel een weg aangelegd in het verlengde van de reeds bestaande straat langs het kasteeldomein. Vermoedelijk in dezelfde periode wordt de viaduct van de Expresweg (E403/N31) ten westen van de hoeve nr. 80 over de straat aangelegd. Vanaf de jaren 1960-1970 wordt de straat ten oosten van de Boudewijnlaan volop bebouwd met vrijstaande woningen. In 1984 worden er essen langs de Loppemsestraat geplant.
Bebouwing concentreert zich ter hoogte van het centrum. Oudere bebouwing beperkt zich tot het kasteel (cf. Fabiolalaan nr. 2) en nr. 80, een 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, gelegen ten westen van een dreef. Boerenhuis oorspronkelijk van één bouwlaag, in de zijgevel gedateerd "1856", later opgetrokken tot twee bouwlagen en met een in de tweede helft van de 20ste eeuw aangepaste begane grond. Vrijstaande, dwars op de straat geplaatste schuur voorheen met centrale doorrit, nu omgebouwd o.m. tot stal. Bijgebouw achter het boerenhuis en de schuur (cf. afbeelding).
BOULJON B., Het Oostkamp, Ruddervoorde, Hertsberge en Waardamme van toen. Een verzameling foto's van de vier Oostkampse deelgemeenten in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw, Brugge, 1984, p. 13.
CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, Brugge, 1953, p. 98.
CLAEYS G., Kroniek van Oostkamp, Brugge, 1985, p. 279, 324.
ZWAENEPOEL A., Inventaris van traditionele bomenrijen als leidraad voor natuur- en landschapsbehoud en -herstel in West-Vlaanderen, WVI in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2006, p. 82-83.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)