Maciebergstraat

Beschrijving

Straat in het centrum van Oostkamp, ten zuidoosten van de Sint-Pieterskerk (zie Gemeenteplein zonder nummer). Korte straat vertrekkende van het Arentsplein naar de Molenstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Voldersstraat en de Fonteinstraat. De straatnaam verwijst naar een wijk van Oostkamp ("Macieberg", "Maaseberg", "Masieberg", "Masekensberg"), die al in 1547-1548 wordt vermeld als "Ung houcke des dictes dismes appelle maskinsberch".

Het straatracé staat al afgebeeld op de 16de-eeuwse Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Het maakt deel uit van een weg die net ten zuiden van de kerk loopt, tot aan de molen in de huidige Molenstraat. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), komt het tracé minder goed overeen met het huidige: de straat loopt van het einde van de Arentsdreef (zie kasteel "Macieberg", Fabiolalaan nummer 2) tot aan de Olieboomstraat. Met uitzondering van een pand op de hoek met de huidige Walstraat, is de straat onbebouwd. In een verslag van 1805 de "Fonteynestraete" genoemd. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) samen met de in het verlengde liggende Olieboom- en Majoor Woodstraat vermeld als "Chemin n° 13", met omschrijving "Chemin dit d'Oostcamp à celui dit Wulgebroekstraet", zogenaamd "Fonteinstraet". De bebouwing blijft zeer schaars: enkele verspreide huizen voornamelijk aan de zuidkant van de straat. In 1880, na de onteigening van twee woningen, wordt de straat rechtgetrokken en gekasseid. Als basis voor de waterpas neemt men de nivellering van de rijksweg Brugge-Kortrijk. De werken worden circa 1897 uitgevoerd door aannemer Clement Denduyver. Daarbij wordt er 95 meter bijgevoegd en mogelijk wordt er een strook aangekocht om de straat recht te trekken. Vermoedelijk zijn deze infrastructuurwerken een gevolg van de heraanleg van het Gemeenteplein met de bouw van het gemeentehuis (zie Gemeenteplein).
In 1949 wordt een plan van aanleg voor wijk Macieberg opgesteld; de Macieberg wordt in zuidelijke richting geürbaniseerd. Het is de eerste aangelegde woonwijk te Oostkamp.

Heden straat met licht krommend tracé, quasi volledig bebouwd door aaneengesloten woningen, die in mindere mate opklimmen tot (vooral de late) 19de eeuw. Centraal op het kruispunt met de Majoor Wood-, de Wal-, de Loppemse- en de Rustoordstraat staat de voormalige hovenierswoning van het kasteel "Macieberg" (zie Fabiolalaan nummer 2). Oorspronkelijk gebouwd in 1867 in opdracht van de weduwe van baron van Zuylen van Nyevelt-Van Hamme; de woning wordt verpacht aan Karel Hoste. In 1885 registreert het kadaster de uitbreiding van de woning in opdracht van Aquilin Arents de Beerteghem en in 1938 wordt de woning gerestaureerd naar ontwerp van de Brugse architect Antoine Dugardyn die de opdracht krijgt het volledige kasteel te restaureren zie bewaarde plannen in het Stadsarchief van Brugge. In de loop van 2006 is de woning, thans eigendom van het OCMW opnieuw zeer grondig gerenoveerd en quasi volledig herbouwd (en uitgebreid) onder leiding van architect Sylvie Vandenbussche-Dejonghe uit Oostkamp. Ingehuldigd op 24 juni 2006 door het OCMW van Oostkamp en het WVI zie plakkaat op de zijgevel. Eénlaagse wit beschilderde en verankerde woning van drie traveeën met een centrale rondboogvormige inkom in een geriemde omlijsting van onbeschilderde baksteen met schouderstukken en een rondboognis met Mariabeeldje. Dakvenster met tuitgevel. Getoogde vensteropeningen met vernieuwd houtwerk en voorzien van luiken aan de voorzijde.

De Maciebergstraat wordt gekenmerkt enerzijds door 19de-eeuwse dorpswoningen met typische volumes van anderhalve bouwlaag, onder meer nummer 13. Anderzijds woningen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummers 25-27, nummers 34-36, nummer 63 en nummers 65-73. Nummers 25-27, schuin ten opzichte van de rijweg liggende woningen gekenmerkt door het gebruik van bruine en oranje baksteen, nummer 25 met bewaard houtwerk. Nummer 63 met inkom met afgeronde dagkanten. Aan de oostkant van de straat, achter de lintbebouwing, is het perceel tot aan de Fonteinstraat ingenomen door een samenstel van paviljoenen uit de jaren 1960 met een competentiecentrum van de VDAB (zie Fonteinstraat).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1867/18, 1885/62.
  • Stadsarchief Brugge, Collectie Janssens de Bisthoven, II, nummer 170: Oostkamp, Arentsplein, 1938.
  • Stadsarchief Brugge, Collectie Janssens de Bisthoven, II, I 28: Oostkamp, Macieberg, circa 1900.
  • BOULJON B., Het Oostkamp, Ruddervoorde, Hertsberge en Waardamme van toen. Een verzameling foto's van de vier Oostkampse deelgemeenten in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw, Brugge, 1984, p. 12.
  • BOULJON B., Bij het eeuwfeest van het Oostkampse gemeentehuis (3), in De Merel, jg. 12, nummer 2, 1988, p. 29.
  • CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, Brugge, 1953, p. 98.
  • CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, boek twee, Handzame, 1981, p. 243-244.
  • CLAEYS G., Kroniek van Oostkamp, Brugge, 1985, p. 305, 349.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1930, deel X, kolom 227-228.
  • Onze straatnamen, in De Merel, jg. 21, nummer 2, 1991, p. 19.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje