Marechalstraat

Beschrijving

Straat in het centrum van Oostkamp, ten zuiden van de Sint-Pieterskerk (confer Gemeenteplein zonder nummer) gelegen. Verbindingsstraat tussen de Kortrijksestraat en de Kapellestraat. De straat dankt haar naam aan een stuk land te Oostkamp, in 1654 vermeld als "Marisael Stuck" en in 1829 als een stuk zaailand genaamd het "'t Maréchalstuk".
Als verbindingsstraat reeds aangeduid op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). In 1654 wordt de straat het "Marissael straetkin" genoemd. Op het einde van de 18de eeuw is de straat echter verdwenen cf. Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Ter hoogte van de straat loopt een deel van het Warandebos van het kasteel "Gruuthuse" (cf. Stationsstraat nr. 196). In het begin van de 19de eeuw is er blijkbaar opnieuw een wegje ontstaan, want het wordt in een verslag van 1805 de "Marchalstraat" genoemd. Later in de 19de eeuw ook nog zogenaamd "Masel straetje" en "Mossalestraat". Op een begin 19de-eeuwse kaart uit het Brugse Rijksarchief wordt de straat nog niet volwaardig weergegeven; wel op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangeduid als "Chemin n° 19", omschreven als "Chemin de la route de Courtrai à Bruges au chemin dit Kapellestraet", met name "Marchalstraat". De straat is enkel ter hoogte van de hoek met de Kortrijksestraat én slechts heel beperkt bebouwd. Thans straat quasi volledig ingenomen door aaneengesloten huizen, aan de noordzijde in mindere mate opklimmend tot de 19de eeuw; voorts begin 20ste eeuw tot heden. Nrs. 9-23, aaneengeschakelde woonhuizen van anderhalve bouwlaag en twee traveeën onder zadeldaken met pannen; oorspronkelijk een eenheidsbebouwing uit de eerste helft van de 19de eeuw (cf. Atlas der Buurtwegen van circa 1843), doch heden soms zwaar vernieuwd (parement, openingen op de begane grond). Nrs. 45-51, soortgelijke bebouwing, doch in oorsprong pas uit tweede helft van de 19de eeuw. Nr. 21, diephuis met eenvoudige trapgevel met ingewerkte datumsteen in het topstuk met opschrift "ANNO 1904 H M".
De zuidelijke straathelft is hoofdzakelijk pas bebouwd vanaf de jaren 1950-1960; deels ingenomen door de scholensite bestaande uit de basisschool Koning Boudewijnschool en het Koninklijk Technisch Atheneum (nr. 30). Op de hoek met de Kortrijksestraat, vrij imposante villa van 1945 getypeerd door verspringend grondplan en een overkragende bedaking.

RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1106: Plan van eigendommen, eigendom van Isabelle en Jeannette Beaucourt, 19de eeuw.
CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, Brugge, 1953, p. 112.
CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, boek twee, Handzame, 1981, p. 244.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1930, deel X, kolom 102.