Schooldreef

Beschrijving

Straat in het centrum van Oostkamp, gelegen ten zuiden van de Sint-Pieterskerk (confer Gemeenteplein zonder nummer). De straat loopt van de Kortrijksestraat naar de Kapellestraat en bevindt zich ten westen in het verlengde van de Hogedreef. De straatnaam verwijst enerzijds naar de aanwezigheid van de voormalige Sint-Pietersschool (nummer 10). Anderzijds verwijst de dreef tevens naar de oorsprong van de straat als kasteeldreef, leidend naar het kasteel "Gruuthuse" (confer Stationsstraat nummer 196).
De straat is samen met de huidige Hogedreef ontstaan in het begin van de 18de eeuw, als dreef op het "Gruuthusekasteel". Omstreeks 1725 laat graaf d'Ursel het tracé als dreef aanleggen. S. Saelens, baljuw van de heerlijkheid van Oostkamp, krijgt de opdracht de aanleg van de dreef voor te bereiden (o.m. aankoop van private gronden) en landmeter Verhaeghe, landmeter van het Brugse Vrije, voert de opmetingen uit. Het voorbereidende werk is circa 1730-1731 voltooid. Bij de aanleg draagt de dreef de naam "Kasteeldreve" of "Duc d'Ursel dreve". In het begin van de 19de eeuw beperkt de bebouwing zich tot enkele panden ter hoogte van de Kortrijkse- en Kapellestraat cf. een 19de-eeuwse kaart uit het Rijksarchief te Brugge en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).
In 1879 geeft graaf d'Ursel de toestemming om in zijn dreef doorgang te verlenen. Graaf d'Ursel koopt voor de bouw van een nieuwe school twee percelen grond naast zijn dreef.
Op advies van Mgr. Joannes Faict, bisschop van Brugge, richt E.H. Guibertus Pectoor in 1879 in Oostkamp een jongensschool, de Sint-Pietersschool (nr. 10), op. Er wordt een parochiecomité opgericht om de belangen van het onderwijs te verdedigen en in te staan voor het onderhoud van de gebouwen. Er wordt overeengekomen dat, indien de school wordt opgeheven, graaf d'Ursel het volledige vruchtgebruik van de gebouwen terugneemt, op voorwaarde dat hij een overeengekomen vergoeding betaalt E.H. Pectoor. De Sint-Pietersschool bestaat op dat ogenblik uit een schoolgebouw met een naastgelegen schoolmeesterswoning (cf. nr. 12). Volgens een oude foto droeg de voorgevel van het schoolgebouw het opschrift "ANNO 1879"; later wordt nog een beeld van Sint-Pieter in een rondboognis toegevoegd.
De voormalige kasteeldreef blijft eigendom van de familie d'Ursel. Rechtover de Sint-Pietersschool wordt, op grond die ook eigendom is van de graaf, in 1912 naar ontwerpplannen van Alphonse De Pauw uit Brugge een feestzaal "Patria" gebouwd. Het was naar verluidt een neogotisch gebouwtje, dat dienst deed als vergaderlokaal, cinema en voor toneel- en muziekopvoeringen. Recent gesloopt.
Na de Eerste Wereldoorlog laat graaf d'Ursel een aantal bomen vellen omdat die een gevaar vormen voor de omgevende huizen en in 1941 vermelden de raadsbesluiten voor het eerst dat de onteigening van de Schooldreef nuttig en noodzakelijk zou zijn. Deze plannen zullen echter nog 20 jaar ter sprake komen. In 1950 laat graaf d'Ursel nog vier bomen planten nabij de Kapellestraat, maar die moeten later wijken voor het verkeer. In hetzelfde jaar breidt de Sint-Pietersschool uit met een stuk grond achteraan, dat moet dienen als speelplaats. In 1960 wordt de school overgenomen door het Sint-Leocollege van Brugge. Het bestaande schoolgebouw wordt afgebroken en in 1961-1962 vervangen door een nieuwbouw, ingewijd in 1962. De school heeft vanaf nu ook een middelbare afdeling en de naam van de school wordt gewijzigd in Sint-Leocollege. Deze evolutie kadert o.m. in de industrialisering en de inwijking in de gemeente Oostkamp door o.m. de komst van het bedrijf Siemens (cf. Siemenslaan). Pas in 1965 zal de aarden dreef onder burgemeester D'Hoore geplaveid worden.
Het college zal in 1984-1985 fusioneren met de voormalige meisjesschool van de zusters maricolen, het Instituut Heilige Jozef (cf. Kortrijksestraat nr. 47), dat achteraan paalt aan het Sint-Leocollege. Samen starten ze onder de nieuwe naam het Sint-Pietersinstituut. In 2006 is op de locatie van de voormalige feestzaal "Patria" een nieuw parochiaal ontmoetingscentrum gebouwd, naar ontwerp van architect Sylvie Vandenbussche-Dejonghe uit Oostkamp en zogenaamd "De Raat".
Thans een brede, recent heraangelegde, gekasseide, straat met centraal een parkeerzone en aan de zijkanten afgezoomd met Canadese populieren. Aan het begin van de straat, aanwezigheid van de schoolvleugel van het Sint-Jozefsinstituut (nr. 10) van 1960 cf. supra. Vleugel van drie bouwlagen waarvan de twee onderste met volledige betonstructuren en de derde ingevuld met oranje baksteen. Grote klasramen en uiterst rechts kleine openingen per vier gegroepeerd, vermoedelijk ter hoogte van een sanitaire blok. Bredere, centrale inkom met luifel en er boven een travee-brede balkonleuning (traphal).
Voorts veel kleinschalige bebouwing, in beperkte mate opklimmend tot de 19de eeuw (eenheidsbebouwing nrs. 13-17). Nr. 48, thans handelspand met woning, gelegen op de hoek met de Kapellestraat. Deels ouder volume (cf. voutekamer en -kelder op de hoek en beeldnisje), zeker opklimmend tot het begin van de 19de eeuw cf. weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Later uitgebreid en voorzien van een nieuwe bedaking, aangepaste openingen en nieuw schrijnwerk. Nr. 32, restant van een 19de-eeuws hoevetje; boerenhuis van anderhalve bouwlaag onder een vernieuwd pannen zadeldak met voormalige, geïncorporeerd berging.
Hoofdzakelijk woonhuizen van circa 1900, oorspronkelijke eenheidsbebouwing van anderhalve bouwlaag, opgedeeld in kleine wooneenheden van twee traveeën (nrs. 22-26). Nr. 12, voormalige woning van de hoofdonderwijzer van de Sint-Pietersschool (cf. nr. 10), daarna kapelanie en thans in gebruik als winkel, door jaarankers gedateerd "1881". Eenvoudige, donkerbruine baksteenbouw onder een zadeldak met mechanische pannen; vernieuwd houtwerk. Nrs. 27-29, eenheidsbebouwing van twee woningen, afgeboord door een muizentandfries onder de goot; aangepaste openingen en schrijnwerk op de begane grond cf. bewaarde oorspronkelijke strekken.
In het eerste kwart van de 20ste eeuw vervangen enkele typische, doch sobere diephuizen (nrs. 28, 34-38).

RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1106: Plan van eigendommen, eigendom van Isabelle en Jeannette Beaucourt, 19de eeuw.
BOULJON B., Bij het eeuwfeest van het Oostkampse gemeentehuis (2), in De Merel, jg. 12, nr. 1, 1988, p. 20.
BOULJON B., Honderd jaar vrij katholiek onderwijs voor jongens te Oostkamp. Sint-Pietersschool, Sint-Leocollege, 1879-1979, Oostkamp, 1979, p. 21-23, 120-125.
BOULJON B., Oostkamp, Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981, nr. 25.
BOULJON G., De straatnamen van Oostkamp, in Kultuurleven te Oostkamp, jg. 5, nr. 4, 1975.
BOULJON B., Zilveren jubileum in het Sint-Pietersinstituut, in De Merel, jg. 17, nr. 2, 1987, p. 65-66.
CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, Brugge, 1953, p. 112.
CLAEYS G., Kroniek van Oostkamp, Brugge, 1985, p. 299, 304, 349, 377-378.