Sint-Michielsestraat

Beschrijving

Straat in het uiterste noorden van Oostkamp, op de grens met Assebroek (Brugge) en Sint-Michiels (Brugge), gelegen in het gehucht Steenbrugge. De straat loopt van de Gaston Roelandtsstraat naar het kruispunt van de Wilgenbroekstraat met de Spoorwegstraat op grondgebied Sint-Michiels (Brugge), waar de straat verder loopt als de Heidelbergstraat. De huidige benaming verwijst naar de aanpalende Brugse deelgemeente Sint-Michiels. Eertijds zogenaamd "Amershamstraat" naar een niet nader te bepalen, oude hofstede die toebehoorde aan de Brugse Eeckhoutabdij en die op grondgebied van Sint-Michiels (Brugge) was gelegen. In die context meerdere schrijfwijzen en varianten o.m. Odmaresham (1133), Amausant (1654), Lammersant (1740) en Drève des Amazones (1890). De straat was eertijds ook gekend als de Loppemse Kalsijde, die verder liep tot aan het dorp van Loppem (Zedelgem). De straat wordt reeds weergegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601), als verbinding tussen Assebroek (Brugge) en Loppem (Zedelgem); enkel bebouwing aan het kruispunt met de toenmalige Kortrijkse Kalsijde. Zelfde situatie in de 18de eeuw cf. Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778).
In het begin van de 19de eeuw verandert het uitzicht van de straat grondig. Op de hoek met de Gaston Roelandtsstraat, op grond die eigendom is van de Brugse Eeckhoutabdij, wordt een molen gebouwd, zogenaamd de "Molen van Steenbrugge" of de "Molen Rommel". Circa 1835 is de molen eigendom van de molenaarsfamilie Rommel (vandaar de naam). Door de aanwezigheid van de molen lag het kruispunt met de Kortrijkse Kalsijde oorspronkelijk wat zuidelijker. Deze situatie is duidelijk te zien op een Figuratieve kaart van een hoeve met bijhorende gronden opgemaakt in 1804 (cf. afbeelding). Op de andere hoek van de straat stond op dat ogenblik de herberg "De Rooden Leeuw".
Na de wet van 10 maart 1837, waarin de staat de gemeenten toelaat een barrièrerecht te heffen die bestemd is voor het onderhoud van sommige kasseiwegen, worden langs de toenmalige Kortrijksestraat twee barrières opgesteld cf. de Atlas van Vandermaelen (1846-1854). Een eerste staat op de hoek met de Sint-Michielsestraat, toen zogenaamd Loppemstraat.
Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) staat de straat aangeduid als "Route de Lophem et Torhout à Bruges". De straat heeft in tegenstelling tot vandaag een loodrecht verloop, is schaars bebouwd en wordt onderbroken door de "Chemin de fer de Bruges à Gand". Door de uitbreiding van het spoorwegennet worden later twee viaducten (één over de spoorlijn Brussel-Oostende, aangelegd in de jaren 1830, en één voor de spoorlijn Brugge-Kortrijk, aangelegd in de jaren 1840) gebouwd en ontstaat de S-vormige bocht in de straat.
In de loop van de jaren 1950 nog zogenaamd Loppemstraat cf. het nabijgelegen Loppem (Zedelgem).

Huidige straat gekenmerkt door een zeer bochtig verloop; grosso modo aaneengesloten bebouwing, doorsneden door de Coupurebeek en twee maal overbouwd door een spoorwegviaduct. De bebouwing bestaat uit kleine rijhuizen, die opklimmen tot de 19de eeuw. Verschillende groepen eenheidsbebouwing o.m. nrs. 5-13. Nrs. 55-61, eenheidsbebouwing uit het einde van de 19de eeuw; anderhalve bouwlaag en telkens twee traveeën; overal vernieuwd houtwerk op de begane grond en bij nrs. 57-61 vernieuwde bedaking (cf. afbeelding). Nrs. 40-48, eenheidsbebouwing uit het begin van de 20ste eeuw, voorzien van een muizentandfries. Nrs. 8-16, eenheidsbebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; bruine baksteenbouw van twee bouwlagen. Nrs. 22-24, woningen daterend van de jaren 1930, gekenmerkt door de geglazuurde bakstenen.

RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1067: Figuratieve kaart van een hofstede en gronden, eigendom van J.-B. Paulée, 1804.
BOULJON B., Het Oostkamp, Ruddervoorde, Hertsberge en Waardamme van toen. Een verzameling foto's van de vier Oostkampse deelgemeenten in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw, Brugge, 1984, p. 70.
CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, Brugge, 1953, p. 95, 107.
CLAEYS G., Kroniek van Oostkamp, Brugge, 1985, p. 241.