Burchtdam

Beschrijving

Zogenaamd naar de voormalige burcht, eertijds gelegen tussen de twee Denderarmen (huidig P. De Montplein). In de 12de eeuw liep hier reeds een weg ten westen van de burchtomwalling. Oude uitvalsweg uitlopend op de Oude Dender met de voormalige Brabantse poort, gelegen ten zuidoosten van het huidige Dr. F. Hemerijckplein. Straat met behouden middeleeuws, gebogen verloop en vrij banale bebouwing, voornamelijk uit de 19de eeuw, heterogeen qua schaal en parement. Drie huizentypes te onderscheiden: éénlaagse arbeiderswoningen, enkelhuistype, uit de 18de eeuw (zie dakhelling) en de eerste helft van de 19de eeuw, veelal met latere aanpassingen, onder meer nummer 7, 30, 36, 43, 45, 47, 49, 92, 94. Nummer 47 met rechthoekige deur in een natuurstenen omlijsting en houten vensteromlijsting. Overwicht van eenvoudige tweelaagse rijhuizen, voornamelijk van het enkelhuistype, met 19de-eeuwse lijstgevel en rechthoekige of getoogde muuropeningen; diverse parementen: afwisseling van bepleisterde, gecementeerde, beraapte, bakstenen en met geglazuurde tegels beklede lijstgevels. Voorts hogere burger- en herenhuizen van twee à drie verdiepingen onder zadeldak. Voornamelijk vrij eenvoudige beschilderde en bepleisterde of gecemeinteerde lijstgevels uit de 19de eeuw, onder meer nummer 38 met drie traveeën, drie verdiepingen en rechthoekige muuropeningen en nummer 48, 50, elk van twee traveeën en drie verdiepingen met rechthoekige muuropeningen uit de eerste helft van de 19de eeuw. Enkele behouden houten winkelpuien of vensteromlijstingen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle