Wollestraat

Beschrijving

Straat ten zuidoosten van het centrum van Oostkamp, gelegen in het gehucht Erkegem. De straat loopt van de Hertsbergsestraat, eerst in noordoostelijke richting om dan in zuidoostelijke richting af te draaien en te eindigen in de Erkegemstraat. De straat heeft twee korte zijtracés. Vermoedelijk verwijst de straatnaam naar de voormalige Walbrugge, die voor het eerst wordt vermeld in 1562 en gelegen is over de Rivierbeek ter hoogte van de Hertsbergsestraat. Deze brug, die duidelijk is weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), is later afgebroken.
Vermoedelijk is de straat of het tracé reeds bestaande in de 16de eeuw cf. duidelijk afgebeelde bebouwing op de op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601), doch het tracé zelf is moeilijk te onderscheiden. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), wordt de straat weergegeven als een vrij rechte weg die vervolgens met licht kronkelend verloop doorloopt tot op het tracé van de Faliestraat. In het begin van de 19de eeuw is het zuidelijke zijtracé dat de straat vandaag volgt, al afleesbaar maar het is geen officiële weg. De hoofdstraat wordt op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) vermeld als "Chemin n° 30", in de aanwijzende tabel omschreven als "Chemin de celui dit Herkeghemstraet à celui dit Wollestraat". Slechts schaarse bebouwing. Door de aanleg van de autosnelweg in de jaren 1937-1938 en in de jaren 1950 is de straat onderbroken; de meest noordoostelijke straathelft is de huidige Faliestraat. Op heden maakt de straat deel uit van de ten noorden en zuiden gelegen woonwijk Erkegem.