Burchtstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar de voormalige middeleeuwse burcht. Verbond de burcht met de Grote Markt, huidige Oud Strijdersplaats. Tegen de "Begijnenbrug", op het einde van de straat, stond het begijnhof, voor het eerst vermeld in 1311. Op deze plaats werd in de 19de eeuw het Klooster der Heilige Harten opgetrokken, aangepast in de 20ste eeuw.

Vrij recente verbinding met de Graanmarkt door middel van de Marktstraat na het slopen van de eerste panden op de linkerzijde. Het alleenstaand hoekhuis op de rechterzijde werd afgebroken voor het aanleggen van de recentere Centrumlaan.

Linker straatzijde gedomineerd door de Hospitaalkerk. Straatbeeld gekarakteriseerd door al dan niet aangepaste 19de-eeuwse lijstgevels van twee (onder meer nummer 22-24, 30, 48, 50, 52, 54) en drie bouwlagen (onder meer nummer 29) tussen nieuwe bouw met neiging tot schaalvergroting (in de breedte). Enkele eenvoudige bepleisterde en beschilderde lijstgevels, uit de 19de eeuw, van twee traveeën en twee of drie verdiepingen met rechthoekige vensters, summiere stuccodecoratie en verbouwde begane grond (nummer 16, 20, 23). Sommige oudere kernen (zie dakhelling).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle