Straat in het noorden van Hertsberge. Historische verbindingsweg tussen Oostkamp en Ruddervoorde met kronkelend tracé vertrekkende van aan de Papenvijversstraat, vlakbij het kruispunt van de Hertsbergsestraat, de Lodistraat en de Hazelaarstraat, en in zuidelijke richting doorlopend tot aan de Proosdijstraat, ter hoogte van het "Kasteel van Hertsberge" (zie Proosdijstraat nummer 38). In een ommeloper van 1654 en in een verslag van 1805 "de Leenstraete" genoemd, naar de nabijgelegen hoeve "'t Leen" aan de Lodistraat (zie Lodistraat nummer 112) en de "Leenbrugghe" bij de Papenvijversstraat. Vanaf 1901 komt volgens De Flou de huidige benaming "Breeweg" voor. Straatnaam mogelijk verwijzend naar een stuk land genaamd het "Breestick" te Oostkamp, volgens De Flou voor het eerst vermeld in 1575, of naar een meers te Oostkamp ("Breeden meersch") dat een eerste vermelding krijgt in 1518.
De weg wordt reeds weergegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601), met enkel bebouwing bij het kruispunt met de Proosdijstraat. Weergave van het kronkelende tracé op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), en op 18de-eeuwse kaarten uit het Stadsarchief van Brugge. Op het einde van de 18de eeuw loopt de straat door bebost gebied, met enkele velden in de omgeving van de Papenvijversstraat en de Hertsbergebeek. Begin 19de-eeuwse kaarten uit het Rijksarchief te Brugge tonen dezelfde situatie. Samen met de in het verlengde liggende Kapelle- en Hertsbergsestraat (nu gelegen op grondgebied Oostkamp) wordt de straat bij het begin van de 19de eeuw vermeld als "Chemin d' Ostcamp au hameau de Hertsberge", zogenaamd "Wollestraet" cf. "Chemin n° 5" op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). De weg is grotendeels onbewoond met slechts enkele schaars voorkomende, kleine hoeves. Ongewijzigde situatie in de loop van de 19de eeuw zie Atlas van Vandermaelen (1846-1854) en de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880). Enkele hoeves bijgebouwd in de 20ste eeuw.
Het oorspronkelijke, kronkelende tracé van de weg is thans volledig bewaard gebleven en volgt grosso modo het verloop van de Hertsberge- en Ringbeek. Een zijbeekje van de Hertsbergebeek doorsnijdt de weg ter hoogte van nummer 19. De Ringbeek stroomt overwegend door een akker- en weidenlandschap met talrijke bomenrijen. Ongeveer halverwege de weg ligt aan de oostzijde het voetbalveld van SK Denneheem Hertsberge. Het eerste voetbalterrein, sinds 1964 ter beschikking gesteld door Maurits Verhegghe, is vandaag vervangen door de bebouwing aan de Breeweg nummers 16-18. Het tweede terrein is ter beschikking gesteld door baron Aybert Rapaert de Grass (1911-2000). Voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse verspreide hoeves weg van de straat gelegen tussen de akkers en graslanden, naast de bebouwing uit de jaren 1960-1980 die zich voornamelijk situeert in het meest zuidelijke deel van de straat.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Omvat
Boerenwoning
Omvat
Hoeve
Omvat
Langgestrekte hoeve
Omvat
Langgestrekte hoeve
Is deel van
Hertsberge
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Breeweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/11511 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.