Geografisch thema

Baliebrugstraat

ID
11525
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11525

Beschrijving

Straat in het zuidwesten van Ruddervoorde, meer bepaald ten zuiden van het gehucht Baliebrugge. De straat loopt van de Torhoutsestraat in zuidelijke richting tot aan de Polderstraat. De benaming komt volgens De Flou voor het eerst voor op de Atlas der Buurtwegen van Torhout (circa 1846) als herbergnaam, doch dit konden we niet traceren. Een meer recente naamsverklaring wijst erop dat de benaming zou slaan op de ophefmakende en jarenlange rechtszaken die gehouden werden over de eigendomsrechten van het Vrijgeweid (zie inleiding). Baliebrugge zou dus verwijzen naar de rechtbank te Brugge waar de geschillen behandeld werden.

Voor het eerst afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) vermeld als "Sentier n° 47", omschreven als "Chemin du cabaret Baille brug à la Ferme Verhoye (servitude)", zogenaamd "Mey Weg". Halverwege de weg is de thans volledig verdwenen "Ferme Lammertyn" afgebeeld; de straat eindigt aan de moerassige gebieden van het Vrijgeweid. Zelfde verschijningsvorm op de historische kaarten van de tweede helft van de 19de en van de eerste helft van de 20ste eeuw.

Thans quasi loodrechte straat met een geasfalteerd wegdek en bebouwing die opklimt tot het begin van de 20ste eeuw. Nummer 37, kleine hoeve van het langgeveltype, gelegen aan het einde van een lange erfoprit, als werkmanswoonst aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835). Huidige verankerde baksteenbouw, loodrecht op de straat georiënteerd, dateert vermoedelijk van 1902 doch mogelijk met behoud van de oudere kern. Nummer 20, kleine hoeve die eveneens reeds is weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835), maar in 1913 wordt herbouwd en uitgebreid met een landgebouw achter het dwars op de weg staande woonhuis. Wit beschilderd éénlaagshuis onder een pannen zadeldak, achterliggend volume bedekt met golfplaten. In de tuin rondom de woning staan verschillende keramische beelden "leptosome, ascetische wezens die opgetrokken zijn uit lappen klei" van eigenaar-beeldhouwer Geert van Acker (° Ruddervoorde, 1953).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1902/29, 1913/17.
  • KEIRSEBILCK P., Onze straatnamen, in De Merel, jg. 17, nummer 4, 1987, p. 127.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Onze-Lieve-Vrouwkapelletje

  • Is deel van
    Ruddervoorde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Baliebrugstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11525 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.